Cadmus fordítás Cadmus

Azzal vádolják az iráni női válogatott kapusát, hogy férfi 

2021. 11. 18.

Zohreh Koudaei két tizenegyest fogott meg a büntetőpárbajban, és mivel ennek köszönhetően Irán első alkalommal jutott ki az Ázsia-kupára, a csalódott ellenfél, Jordánia mindent megpróbál bevetni – közölte a Blikk.hu.

Az iráni és a jordániai lapok is a címlapjukon számolnak be arról, hogy Jordánia azzal vádolta meg Irán egyik női válogatott futballistáját, hogy valójában férfi. A történet még szeptember 25-én kezdődött, amikor is Irán a kapusuk, Zohreh Koudaei bravúrjainak köszönhetően 4-2-re legyőzte Jordániát a 2022-es női Ázsia-kupa selejtezőjének utolsó fordulójában egy büntetőpárbajban. A győzelemmel egyébként az iráni női válogatott története során első alkalommal kvalifikálta magát az Ázsia-kupára.

Jordánia azonban úgy tűnik, nem tudja elfogadni a vereséget, ugyanis a Jordán Labdarúgó Szövetség elnöke, Ali Bin Al-Husszein herceg „nemi igazolási kérelmet” nyújtott be Koudaei ellen, és az erről szóló dokumentumot Twitter-oldalán is megosztotta.

A Daily Mail cikke szerint az iráni női nemzeti tizenegy szövetségi kapitánya tagadja a vádakat és azt mondja, hogy a párharc toronymagas esélyesének számító jordániaiak csak kifogást keresnek a vereségükre. Az sem derült ki, hogy a jordán szövetség pontosan milyen bizonyítékok alapján vádaskodik, de Al-Husszein a beadványában azt írta: bár a nemek ellenőrzése nem kötelező, van egy rendelkezés, amely lehetővé teszi számukra, hogy kérjék egy játékos nemének ellenőrzését.

Itt egyébként a felvétel a döntő tizenegyespárbajról, ahol Zohreh Koudaei két büntetőt is kivédett.

A női Ázsia-kupát jövő januárban rendezik Indiában, és az Ázsiai Labdarúgó-szövetség csak annyit közölt, hogy nem nyilatkozik a folyamatban lévő nyomozásokról és/vagy eljárásokról, akár jelenleg is fennálló, vagy jövőbeli ügyről legyen szó.

Az iráni csapat kiválasztásáért felelős Maryam Irandoost megvédte Koudaeit és azt mondta, az orvosi stáb alaposan megvizsgálta a válogatott minden egyes játékosát a hormonok szempontjából, hogy elkerülje az ezzel kapcsolatos problémákat, és a szurkolóknak nincs oka aggodalomra, illetve hozzátette, hogy az idő vesztegetése nélkül rendelkezésre bocsátanak minden olyan dokumentumot, amelyet az Ázsiai Labdarúgó-szövetség kér tőlük. Koudaei egyébként 2008-ban és 2010-ben is védett az Ázsia-kupa selejtezőin a válogatott színeiben.

A Jordán Labdarúgó Szövetség elnöke nyílt levelében azt állítja, hogy Iránnak már „történelme van a nemi kérdésekkel és a doppinggal kapcsolatban is”. 2015-ben például kiderült, hogy az iráni női futsalcsapat színeiben nyolc férfi játékos is játszott egy mérkőzésen.

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑