Cadmus fordítás Cadmus

Bagdad bekérette Irán nagykövetét a halálos áldozatokkal járó iráni dróntámadások miatt

2022. 09. 29.

Az iraki külügyminisztérium csütörtökön bekérette Irán bagdadi nagykövetét a halálos áldozatokkal járó iráni dróntámadások miatt.

A támadásokat az Iráni Forradalmi Gárda hajtotta végre Irak északi kurd régiójában, precíziós rakéták és robotrepülőgépek bevetésével. Az Iránban betiltott baloldali Iráni Kurd Demokrata Párt (KDPI) közleménye szerint a támadások elsődleges célpontja egy Koya város közelében található katonai tábor volt, de lakóházakat és irodaházat is ért találat. Legalább kilencen meghaltak és harmincketten megsebesültek.

Az iraki külügyminisztérium közleménye szerint bűncselekmény történt, mert a halálos áldozatok között polgári személyek is voltak. Irán folyamatosan megsérti Irak szuverenitását, és a támadások negatív hatással lehetnek a két ország társadalmi békéjére, biztonságára és stabilitására – áll a közleményben.
Irán a kurd ellenzékieket tette felelőssé a napok óta zajló országos tüntetéshullámért. A tiltakozások egy fiatal iráni nő,

Mahsza Amini halála miatt törtek ki. A 22 éves kurd nőt, aki nem megfelelően hordta az iszlám által a nőknek előírt fejkendőt, az erkölcsrendészet őrizetbe vette, majd a fogságban kómába esett, és életét vesztette. A hatóságok szerint halálának oka szívelégtelenség volt. Szemtanúk szerint a nőt megverték.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑