Cadmus fordítás Cadmus

Banglades csaknem teljes területén leállt az áramszolgáltatás

2022. 10. 04.

Banglades csaknem teljes területén leállt az áramszolgáltatás az országos hálózat részleges üzemzavara miatt – közölte Samím Haszan, a bangladesi áramszolgáltató (BPDB) szóvivője.

Az áramszünet legkevesebb 130 millió embert érintett a 168 millió lakosú országban.

Az ország elektromos hálózatában helyi idő szerint délután kettő órakor lépett fel üzemzavar, amely az oroszág 75-80 százalékában vezetett áramkimaradásokhoz. Időközben az áramszünet által érintett területek 45 százalékán már helyreállították a szolgáltatást.

“Próbáljuk helyreállítani a rendszert” – mondta Haszan, aki szerint jelenleg az áramtermelés 4500 megawatt. Összehasonlítva: az országos áramszükséglet 14 200 megawatt. Hozzátette, hogy vizsgálatot indítottak az üzemzavar okának kiderítésére.

Kormányzati adatok szerint kedden az áramszükséglet 3 százalékkal volt magasabb a BPDB által korábban előirányzott 13 800 megawattnál.

Banglades több részén is gyakorivá váltak idén az áramkimaradások, dacára a gázfelhasználás korlátozását szolgáló intézkedéseknek a szárnyaló energiaárak közepette. A dél-ázsiai ország villamosenergia-termelésének háromnegyede importált földgázon alapul.

Mint az a kormányzati adatokból kiderül, a 77 bangladesi gázerőmű több mint harmada ellátási nehézségekkel küszködik. Mindemellett a növekvő energiaigények az utóbbi években az iparhoz képest túlnyomó részben a lakossági szektorban jelentkeztek.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑