Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Bejrút: per a felelősök, médiabojkott a politikusok ellen

2020. 08. 10.

Benyújtották az első keresetet a bejrúti katasztrófa felelősei ellen. Eközben a vezető libanoni tévécsatornák egyike bejelentette, hogy “kitiltja” a politikusokat. Nem adják le még az államfő nyilatkozatait sem.

Egy helyi üzletember, az Orient Queen nevű üdülőhajó tulajdonosa fordult bírósághoz a kikötői robbanás miatt, aminek több mint százötven halottja és majdnem ötezer sérültje van, sokan közülük válságos állapotban, miközben még mindig több tucat embert keresnek.

A kikötőben horgonyzó luxushajó legénységéből két ember meghalt, másik hét megsebesült, a hajó pedig elsüllyedt.

Folyik a hatósági vizsgálat, majdnem biztos, hogy a közel háromezer tonna ammónium-nitrát robbant fel egy kikötői raktárban, de újabban a merénylet lehetőségével is számolnak.

Az államfő, Michel Aoun megkérte a már másnap odautazó francia köztársasági elnököt, küldjön műholdfelvételeket, hogy kiderüljön, volt-e ott arrafelé bármilyen repülőgép vagy rakéta a robbanás idején.

Ez volna az egyetlen mentsége az összeomlás határán lévő közel-keleti ország kormányának, amelyet egymás után hagynak ott a politikusok mondván, hogy semmiféle reformra nem hajlandó még ebben a reménytelen helyzetben sem.

A szemtanúk és a kikötői dolgozók beszámolói azonban nem merényletre utalnak. Kiderült például, hogy az ammónium-nitráttal egy hangárban tároltak egy rakás tüzijáték petárdát annak ellenére, hogy ez ellen évek óta tiltakoznak nemcsak az ott dolgozók, hanem hatósági emberek is.

A nemcsak az országban, hanem a térségben is rendkívül befolyásos síita félkatonai szervezet, a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah pedig azt volt kénytelen cáfolni, hogy tároltak bármit a kikötőben. Azt mondta, nincs ott fegyverraktáruk, se rakétabázisuk, nem tartanak ott se puskát, se bombát, se lőszert – és némi gúnnyal hozzátette, hogy ammónium-nitrátot se.

Az az ammónium-nitrát rakomány, amely felrobbant, egy orosz hajón érkezett évekkel ezelőtt. A hatóságok lefoglalták, bevitették a 12-es hangárba, és azóta nem történt vele semmi.

A libanoniakat nehéz lesz meggyőzni arról, hogy nem a hatóságok hanyagsága okozta a tragédiát. Amúgy sem hisznek el már semmit a politikusoknak, és ez a katasztrófa tovább rontott a helyzeten. Az egyik vezető libanoni tévécsatorna bojkottot hirdetett pénteken, nem ad le semmiféle politikai nyilatkozatot, még az elnök és a Hezbollah vezére sem kap szót.

Euronews

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑