Cadmus fordítás Cadmus

Bejrút szerint nincs alapja a hazatérő szírek letartóztatásáról szóló híreknek

Nincs bizonyíték arra, hogy a szíriai menekültek hazájukba visszatérve üldöztetésnek vannak kitéve – idézi Michel Aoun libanoni államfő csütörtökön elhangzott szavait az elnöki hivatal honlapja.

Az államfő hozzátette, hogy egyelőre a Libanonban élő szíriaiak közül csak kevesen akarnak hazatérni, nagyobb részük inkább Libanonban maradna, az ott kapott szociális juttatások és a munkalehetőségek miatt.

Michel Aoun szerint Libanonban a helyzet jelenleg válságos, amit részben a szociális források szűkössége okoz, részben pedig a magas munkanélküli mutatók, amelyben szerinte szerepet játszanak az országban élő szíriaiak is, akik versenytársat jelentenek a libanoniaknak a munkaerőpiacon. Aggodalmát fejezte ki továbbá a magas bűnözési statisztikák miatt is.

Michel Aoun azt követően mondta ezt, hogy az üggyel kapcsolatban szerdán megszólalt Muín Maribí libanoni külügyminiszter is, aki viszont aggodalmának adott hangot a hazatérők sorsával kapcsolatban, és azt mondta, a szíriai kormány már csaknem 20, Libanonból nemrég hazatért szíriait végeztetett ki. A miniszter hozzátette, az értesülések a kivégzettek családtagjaitól származnak.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint Libanon 976 ezer regisztrált szíriai menekültnek ad otthont, Bejrút adatai szerint viszont ez a szám csaknem másfél millió.

MTI, Hirado.hu

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑