Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Bekérette a londoni külügy az iráni ügyvivőt Nagy-Britanniában dolgozó újságírókat érő fenyegetések miatt

2023. 02. 20.

Bekérették hétfőn a brit külügyminisztériumba Irán londoni nagykövetségének ügyvivőjét Nagy-Britanniában dolgozó újságírókat ért fenyegetések miatt.

Nem sokkal később Tom Tugendhat, a brit belügyminisztérium nemzetbiztonsági államtitkára a londoni alsóházban tartott tájékoztatásában elmondta: az elmúlt évben tucatnál is több olyan fenyegetés jutott a brit hatóságok tudomására, amelyek brit vagy Nagy-Britanniában élő személyek ellen irányultak az iráni rezsim részéről.

A londoni külügyi közlemény szerint James Cleverly külügyminiszter utasítására Vijay Rangarajan, a minisztérium közel-keleti ügyosztályának vezérigazgatója hétfőn bekérette Mehdi Hosszeini Matin iráni ügyvivőt, akinek kifejtette, hogy London nem tűri a médiaszabadságot érő támadásokat és nagy-britanniai lakosok elleni életveszélyes fenyegetéseket.
Cleverly közölte: Nagy-Britannia minden esetben fellép olyan országokkal szemben, amelyek fenyegetik a véleménynyilvánítás és a média szabadságát.

A brit külügyminiszter hozzátette: a brit kormány alapvető értékként tartja számon e szabadságjogokat.
A diplomáciai fellépés közvetlen előzményeként a Londonban működő ellenzéki iráni tévétársaság, az Iran International a hétvégén közölte: a csatorna elleni külföldi fenyegetések a Scotland Yard tájékoztatása szerint olyan súlyossá váltak, hogy a rendőrség már nem tudja enyhíteni a társaság munkatársait és általában a lakosságot fenyegető veszélyeket.

A tévétársaság közleménye szerint az Iránból érkező, “állami támogatással” küldött fenyegetések jelentős eszkalációja és a londoni rendőrség ajánlása nyomán az Iran International úgy döntött, hogy bezárja délnyugat-londoni stúdióját és Washingtonból folytatja napi 24 órában sugárzott műsorainak közvetítéseit.

Az intézkedés a brit kormány tájékoztatása szerint átmeneti, és a társaság számára most keresnek a jelenleginél biztonságosabb nagy-britanniai stúdióhelyszínt.

Néhány hónapon belül másodszor történik hasonló diplomáciai incidens a két ország között.

Az Iran International legutóbb novemberben közölte: értesítést kapott a Scotland Yardtól arról, hogy két munkatársa és családtagjaik életét hiteles forrásokból származó értesülések szerint “azonnali és jelentős kockázatok” fenyegetik.
James Cleverly brit külügyminiszter akkor is bekérette Irán londoni nagykövetségének ügyvivőjét, akivel hivatalosan tudatta, hogy a brit kormány nem tűri újságírók és más nagy-britanniai lakosok bármilyen megfélemlítését vagy életének veszélyeztetését.

Tom Tugendhat, a nemzetbiztonságért felelős brit belügyi államtitkár a londoni alsóház képviselőinek tartott hétfő esti tájékoztatásában elmondta: az iráni rezsim az elmúlt hónapokban nyílt felszólításokat adott ki olyanok elrablására vagy meggyilkolására, akik a teheráni kormány elszámoltatásáért tevékenykednek.

Tugendhat szerint ennek keretében nagyon is valós és célzott fenyegetések érkeztek az Iran International televízió Nagy-Britanniában dolgozó újságírói és családtagjaik ellen is.

Hozzátette: a tavalyi év eleje óta 15 olyan hiteles fenyegetés jutott a brit hatóságok tudomására, amely brit vagy Nagy-Britanniában élő személyek megölésére vagy elrablására irányult az iráni rezsim részéről.

Irán 2020 és 2022 között megpróbált adatokat gyűjteni Nagy-Britanniában élő zsidókról, köztük izraeliekről is, és a brit kormány meggyőződése szerint “ez emberéletek kioltását célzó jövőbeni műveletek előkészítése volt” – fogalmazott a brit politikus.

Hozzátette: London tudja, hogy az iráni hírszerzés szervezett bűnözői csoportokkal működik együtt.
A belügyi államtitkár elmondta: a brit hatóságok válaszul rendkívül erőteljes biztonsági intézkedéseket léptettek életbe. Ezeket nem részletezte, de közölte, hogy ezeknek az intézkedéseknek a végrehajtásában fegyveres rendőri egységeknek is szerepük van.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑