Cadmus fordítás Cadmus

Béketárgyalások kezdődtek a tigréi konfliktus megoldására Dél-Afrikában

2022. 10. 25.

Béketárgyalások kezdődtek kedden Dél-Afrikában az etióp hadsereg és a tigréi tartomány erői között két éve tartó konfliktus kezelésére.

A felek között ez az első hivatalos tárgyalás, és a megbeszélések rendezését vállaló dél-afrikai kormány arra számít, hogy legalább vasárnapig tart.

A tárgyalást az Afrikai Unió (AU) közvetítésével tartják, a közvetítőcsoportot Olesegun Obasanjo volt nigériai és Uhuru Kenyatta volt kenyai elnök, valamint Phumzile Mlambo-Ngcuka, a Dél-afrikai Köztársaság korábbi alelnöke vezeti.
“Reméljük a tárgyalások építő jellegűek lesznek és tartós békéhez vezetnek” – nyilatkozott Vincent Magwenya, a dél-afrikai elnök, Cyril Ramaphosa szóvivője. Hozzátette, hogy Dél-Afrika azért vállal szerepet a tárgyalások lefolytatásában, mert fő külpolitikai törekvései közé tartozik a kontinens biztonságának növelése és az Afrikában zajló konfliktusok rendezésének segítése.

Az etiópiai konfliktus amiatt robbant ki, hogy a kormányellenes tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) nagyobb autonómiát követel a helyi etnikai közösség számára az ország északnyugati részében. A kormányerőkkel a fegyveres harcok 2020 végén váltak igazán súlyossá, a konfliktus már emberéletek ezreibe került, és milliókat kényszerített lakóhelyük elhagyására.
A kormány az elmúlt héten több nagy várost is elfoglalt a forrongó tartományban.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑