2019. 03. 13.

Benjamin Netanyahu vitába keveredett a Wonder Womannel

Gal Gadot, a Wonder Womant alakító izraeli színésznő vitába keveredett hazája miniszterelnökével az Instagramon. “Szeresd felebarátod, mint tennmagad” – idézte az Új Szövetség alapján Jézust Netanjahunak szánt üzenetében a színésznő az izraeli arabok jogállásáról kirobbant vitában, írja a BBC.

A vita szombaton robbant ki, amikor Rotem Sela izraeli tévébemondó saját Instagramján Netanjahu kulturális miniszterét, Miri Regevet bírálta. A miniszterasszony egy tévéinterjújában arról beszélt, hogy az izraeli választóknak azért nem kéne baloldali pártokra szavazniuk az április 9-én esedékes parlamenti választásokon, mert azok a végén még arabokkal lépnének koalícióra.

Advertisement
“Mi a baj az arabokkal” – kérdezte erre Sela az Instagramján. “A pokolba is, mikor áll elő végre valaki a kormányból, és közli végre a közvéleménnyel, hogy Izrael minden állampolgára állama, és hogy minden ember egyenlő, legyen akár arab, drúz, LGBT, vagy, atyaég, baloldali” – írta, utalva a tavaly nyáron nagy világfelháborodásra elfogadott izraeli “nemzetállam-törvényre”, amely gyakorlatilag másodrendű polgárokként határozza meg az izraeli arabokat – ők azok, akik Izrael területén, nem a megszállt területeken élnek, így állampolgárai is az országnak. A törvény félreérthetetlen, de Netanjahu a vitában külön is kiemelte, hogy az alapján Izrael “nem minden polgárának állama”.

“Kedves Rotem, Izrael nem minden polgárának az állama. Az általunk elfogadott állampolgársági törvény meghatározása szerint Izrael a zsidó emberek nemzetállama, és csak az övék” – írta, majd azzal folytatta, hogy “ahogy írja is, nincs probléma Izrael arab lakóival. Ugyanolyan jogaik vannak, mint nekünk, és a Likud-kormány többet fektetett az arab szektorba minden elődjénél” – írta, némileg ellentmondva önmagának és a törvénynek is, amely egyértelműen a zsidók alá rendeli az arab izraelieket, ahogy nyelvüket is a héber alá helyezi az állami hierarchiában.

Ezen a ponton szállt be a vitába Gadot, aki amúgy Sela barátja. “Ez nem arról szól, hogy ki jobb- és ki baloldali, ki arab és ki zsidó, ki vallásos és ki világi. Ez párbeszéd kérdése, a békéről és egyenlőségről, illetve egymás iránti toleranciánkról szóló párbeszédé” – írta 28,3 millió követőjének egy időközben már törölt posztjában. A vitába az államelnök, Reuven Rivlin is becsatlakozott. Ő nevek említése nélkül ítélte el azt, amit “megengedhetetlen megjegyzéseknek” nevezett “Izrael Arab polgárairól”.

Netanjahunak nem ez az egyetlen gondja a közelgő választások előtt. Ennél komolyabb fejfájást okozhat neki, hogy baloldali ellenzéke a választások előtt kiegyezett, így a jobboldali Likudnak a Kék-Fehér Szövetséggel kell majd megküzdenie, amely a kutatások szerint jelenleg vezet a népszerűségi versenyben. És persze büntetőügy is folyamatban van a korrupciógyanúba keveredett miniszterelnök ellen, bár az izraeli ügyészség végül a választások utánra halasztotta annak eldöntését, hogy az összegyűjtött bizonyítékok alapján vádat emeljen-e a miniszterelnök ellen.

444.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑