Cadmus fordítás Cadmus

Betiltottak három egyesültetet Németországban a Hezbollah támogatása miatt

Betiltottak három egyesületet Németországban és rendőri műveletet indítottak felszámolásukra a terrorista szervezetként nyilvántartott Hezbollah libanoni síita mozgalom támogatása miatt – közölte szerdán a szövetségi belügyminisztérium.

A betiltott egyesületek az állításukkal szemben nem libanoni segélyprojektekre gyűjtöttek pénzt, hanem a mártírnak tekintett elesett Hezbollah-harcosok hozzátartozóinak.

A Hezbollah fiatal követői így annak tudatában foghatnak fegyvert Izrael ellen, hogy ha meghalnak, családjuk anyagi segítséghez jut, ami emeli a terrorszervezet híveinek harci kedvét – indokolta a minisztérium az intézkedést.

Németországban “nem lesz biztonságban, aki a terrort támogatja”, és “akármilyen álcában jelenik is meg, országunkat nem használhatja visszavonulási terepként” – emelte ki a tárca vezetője, Horst Seehofer.
Sajtójelentések szerint az egyesületek felszámolására szerdán egyszerre nyolc tartományban kezdtek házkutatásokat.

A Hezbollah Izraelt bombamerényletekkel és rakétatámadásokkal terrorizáló katonai szárnyát 2013-ban sorolták a terrorszervezetek közé Németországban, 2020-ban pedig a politikai szárnyát is betiltották és felszámolták.

A szélsőséges síita iszlamista mozgalomnak nagyjából 1050 követője van Németországban a belső elhárításért felelős szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) legutóbbi, 2020-as becslése szerint.

Németországban 5,3-5,6 millió muszlim vallású ember él, ami a 83,1 milliós lakosság 6,4-6,7 százaléka. Legnagyobb csoportjuk – mintegy 45 százalékuk – szunnita török.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑