Cadmus fordítás Cadmus

Bíróság előtt a szabadszájú marokkói rapper

2019. 11. 28.

Másodjára is meghallgatta a bíróság Marokkó egyik legszabadszájúbb rapperét Mohamed Mounirt, akit Gnawi néven ismerhetett meg az ország. A férfit és két barátját azért tartóztatták le, mert egy korábbi videóklipjükben, káromkodásoktól sem mentesen bírálták a rendőröket.

A rajongók szerint viszont egy újabb sláger miatt csaptak le éppen most a hatóságok. A csapat ugyanis nemrég töltötte fel a legnagyobb videómegosztóra rendszerkritikus ,,Éljenek az emberek” című számát, amit már 15 millióan láttak.

– Ha nincsen szólásszabadság, miért nem mondták meg, amikor elkezdtem zenélni, hogy némítsam el magam és rettegjek úgy, mint mindenki más. Persze akkor is ezt csinálnám, mert csak így motiválhatom az embereket. Tudom, hogy a következmények kemények lesznek, de semmit sem veszíthetünk – mondta az egyik társszerző, Jahia Semlali.

Gnawi legújabb slágerében nem csak a korrupt politikusokat és az egyre növekvő társadalmi különbségeket veszi a szájára, hanem az eddig érinthetetlennek gondolt VI. Mohammed királyt is. Szerinte 2020 minden gond meg fog oldódni, mert a rászorulók elhagyják az országot.

Musztafa Sehimi emberi jogi szakértő az euronewsnak elmondta: a zenészek letartóztatása is jól mutatja, hogy Marokkóban korlátozzák a szólásszabadságot.

A teljes írást ITT olvashatják el.

Euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑