Cadmus fordítás Cadmus

Blinken méltatta az egyiptomi elnök közvetítői szerepét

2021. 05. 27.

Nagyra méltatta Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök közvetítői szerepét az izraeli-palesztin tűzszünet létrejöttében szerdai kairói látogatásán Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Az egyiptomi elnöki hivatal tájékoztatása szerint Szíszi különös hangsúlyt helyezett az immár 2014 óta holtponton lévő izraeli-palesztin békefolyamat újraélesztésére, s arra, hogy mindez az Egyesült Államok aktív részvételével történjék.

“Úgy vélem, mindketten erősen hiszünk abban, hogy a palesztinok és az izraeliek egyaránt megérdemlik, hogy békében és biztonságban, egyenlő szabadságban, lehetőségekkel és méltósággal éljenek. Ezen dolgozunk” – hangsúlyozta Blinken Kairóban.

Megfigyelők szerint az egyiptomi elnök a kialkudott fegyvernyugvás egyik nyertesének számít, hiszen az emberi jogok korlátozása miatt bírálatok kereszttüzébe került vezető ezzel fontos partnernek bizonyult Washington számára a régióban.

Blinken a nap folyamán Jordániába is elutazott, ahol II. Abdalláh király fogadta.

Ammáni sajtótájékoztatóján az amerikai diplomácia vezetője beszámolt az egyiptomi tárgyalásairól is. Elmondta, hogy hosszas megbeszélést folytatott Szíszivel az emberi jogok egyiptomi helyzetéről. Hozzátette, hogy megvitatták az észak-afrikai országban fogva tartott amerikai állampolgárok, valamint a Nagy Etióp Reneszánsz Duzzasztógát ügyét is, amelyet a Kék-Nílus etiópiai szakaszán, Szudán határánál építenek 2010 óta amerikai pénzügyi támogatással. A vízhozamok csökkenése és az általában véve is szűkös vízforrások miatt vita robbant ki Kairó, Addisz-Abeba és

Kartúm között.II. Abdalláh jordán uralkodó üdvözölte Washington bejelentését, miszerint az Egyesült Államok újranyitja jeruzsálemi konzulátusát a palesztinok számára. A jordániai állami hírügynökség szerint a kétoldalú megbeszélésen Blinken kiemelte a király szerepét a tűzszünet kialkudásában.

Az amerikai diplomácia vezetője kedden Jeruzsálemben és Rámalláhban tett látogatásán segítséget ígért Gáza újjáépítéséhez, oly módon, hogy az övezetet uraló radikális iszlamista Hamász mozgalom ne részesülhessen a  támogatásból.

Katar szerdán félmilliárd dollár újjáépítési támogatást ígért a Gázai övezetnek.

Jahja Szinvar, a Hamász gázai illetékes vezetője szerdán elutasította az amerikai újjáépítési tervet, amely megkerülné a gázai vezetést a Palesztin Hatóságot (PH) irányító Mahmúd Abbász elnök javára. Szinvar szerint kijelentéseivel Antony Blinken tovább akarja mélyíteni az ellentéteket a Palesztin Hatóság és a rivális Hamász között.

Szinvar beszámolt arról is, hogy az Izraellel vívott tizenegy napos rakétaháborúban nyolcvan palesztin harcos vesztette életét, 57-en a Hamász katonai szárnyához tartoztak, 22-en az Iszlám Dzsihád tagjai voltak, egyikük pedig a Népi Ellenállási Bizottságok nevű szélsőséges szervezet tagja volt.
Május 21-re virradóra tűzszünet lépett életbe Izrael és a Hamász között. A palesztin szélsőséges szervezetek mintegy négyezer rakétát lőttek ki a zsidó állam területére, amelyre Izrael légicsapásokkal válaszolt, több száz gázai célpontot támadva.
A kölcsönös vérontásban a Gázai övezet 254 lakója és 13 izraeli vesztette életét. A bombázásban továbbá kétezer palesztin sebesült meg.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑