Cadmus fordítás Cadmus

Bolton: a török elnök minden találkozón felhozta Trumpnak a Halkbank ügyét

2021. 02. 28.

Recep Tayyip Erdogan török elnöknek szinte nem volt olyan találkozója Donald Trump volt amerikai elnökkel, amelyen ne hozta volna szóba a Halkbank ügyét – idézte a Der Spiegel című német hetilap szombaton megjelent cikkében John Boltont, Trump elnök egykori nemzetbiztonsági tanácsadóját.

A török állami pénzintézet ellen néhány héten belül kezdődik New Yorkban az a per, amelyben elmarasztalhatják a bankot azért, mert közreműködött abban, hogy Irán megkerülje az ellene atomprogramja miatt bevezetett nemzetközi szankciókat.

A vád szerint a Halkbank törvénytelenül mozgatott az évek alatt összesen mintegy 20 milliárd dollárt, amely Irán olajexport-bevételéből származott: intézte, hogy Irán aranyat vásárolhasson, ám a nemesfémet úgy tüntette fel, mintha Teherán élelmiszert és gyógyszert vett volna, amelyeknek az importját nem tiltották az Irán elleni ENSZ-szankciók.

Az ügyben eljáró amerikai ügyész, Geoffrey S. Berman szerint a törvénytelen ügyletekben számos magas beosztású török kormánytag is részt vett, fejenként több millió dolláros kenőpénzekért.
Bolton elmondása szerint Erdogan azt szerette volna elérni Trump elnöknél – sőt, már hivatali elődjénél, Barack

Obamánál és az azóta elnökké választott Joe Biden akkori alelnöknél -, hogy az illetékes New York-i kerületi ügyészség állítsa le az eljárást a török bank ellen. Trump elnök állítólag 2019 áprilisában jelezte Erdogannak, hogy William Barr igazságügyi miniszter és Steven Mnuchin pénzügyminiszter személyesen foglalkoznak a Halkbank ügyével. “Nagyon közel vagyunk a megoldáshoz” – mondta az amerikai elnök telefonon török hivatali partnerének.
Az ügyet jól ismerő források szerint William Barr nyomás alá helyezte Geoffrey Berman manhattani ügyészt, hogy tekintsen el a török bank elleni eljárástól. Berman erre nem volt hajlandó.

Ha a bankot elmarasztalja a New York-i bíróság, a Der Spiegel szerint akár 20 milliárd dollár pénzbüntetést is kaphat, vagy kizárhatják a SWIFT nemzetközi banki átutalási rendszerből. A német hetilap értékelése szerint mindkét eset feltehetően a török állami pénzintézet végét jelentené.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑