Cadmus fordítás Cadmus

Borrell Törökország növekvő líbiai befolyására figyelmeztetett

2021. 07. 30.

Törökország komoly líbiai jelenléte által képes lesz befolyást gyakorolni a Líbiából Európába tartó migrációs útvonalakon – figyelmeztetett csütörtökön Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az El País című spanyol napilapnak adott, csütörtökön közölt interjúban.

“Törökország nagyon komoly jelenléttel bír Líbiában, és szerepe az országban megkérdőjelezhetetlen” – hangsúlyozta Borrell az interjúban.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője úgy fogalmazott: Törökország és Oroszország aktív szerepet tölt be Líbiában, jelentős befolyással bírnak az országban, olyannyira, hogy – mint mondta – hamarosan török és orosz tengeri támaszpontok hálózata fog kiépülni az olasz partokkal szemben.

Borrell szerint ennek következtében Törökország képes lesz befolyást gyakorolni a migrációs útvonalra a Földközi-tenger középső részén, mint ahogy már befolyást gyakorol annak keleti részén az uniós főképviselő szerint.

Borrell közölte: meghosszabbítják az Ankarával kötött megállapodást a szíriai menekültek ügyében. Az uniós főképviselő védelmébe vette az egyesek által megkérdőjelezett egyezményt.

A 2016-os EU-török migrációs megállapodás értelmében a török hatóságok igyekeznek megakadályozni a menedékkérők távozását az EU felé, cserébe Törökország 6 milliárd euró (2010 milliárd forint) támogatást kap az uniótól a területén tartózkodó menekültek ellátására.

Az egyezség keretében Ankara visszafogadja az EU-ba török területről illegálisan bejutott migránsokat. Az EU ennek fejében azt ígérte, hogy minden egyes visszaküldött migráns helyett befogad Törökországból egy jogszerűen ott-tartózkodó szíriai menedékkérőt.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑