2017. 09. 19.

Bosszú: Assad ellenes országok nem vesznek részt Szíria újjáépítésébenAz Egyesült Államok, Nagy-Britannia és a Bashar Al-Assad szíriai elnök hatalmát ellenző más országok nem fogják támogatni a háború által lerombolt Szíria újjáépítését, amíg nem teremtődik meg „az Assadtól elvezető” politikai átmenet – jelentette ki hétfőn Boris Johnson brit külügyminiszter.

A főleg nyugati és öböl menti arab államokból álló, úgynevezett Szíria Barátai csoport tagjai az ENSZ-közgyűlés 72. ülésszakának alkalmából tartottak megbeszélést New Yorkban.

„Meggyőződésünk, hogy az egyetlen előrevezető út egy politikai folyamat beindítása, és annak az egyértelmű kinyilvánítása Irán, Oroszország és az Assad-rezsim felé, hogy mi – a hasonlóan gondolkodó országok csoportja – nem fogjuk segíteni Szíria újjáépítését, amíg nem lesz ilyen politikai folyamat” – hangoztatta a brit külügyminiszter,

az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó, 2254-es számú határozatára hivatkozva. Boris Johnson a szíriai iszlamista ellenzék erőit támogató 14 ország, köztük Franciaország, Szaúd-Arábia, Törökország és az Egyesült Államok képviselőinek találkozója után beszélt erről újságíróknak.

Az ENSZ BT a genfi tárgyalási folyamat mentén fogadott el egy szíriai politikai átmenetre vonatkozó útitervet.

Miután a Szíriai Arab Hadsereg 4 évig egyedül szállt szembe a több mint 80 országból érkező é a nyugati nagyhatalmak által támogatott és felfegyverzett terroristákkal, Oroszország 2015 szeptemberében katonailag beavatkozott a háborúba, támogatva  Szíriai Arab Hadsereg terrorellenes hadműveleteit.

A damaszkuszi kormányzat emellett Irán, a Hezbollah libanoni síita szervezet, az SSNP katonai szárnya, és a szír keresztény milíciák nagy arányú fegyveres támogatását is élvezi.

A szíriai iszlamista ellenzék eközben a végét járja, az Egyesült Államok pedig lényegében kihátrált abból, hogy vezető szerepet játsszon a Szíria körüli diplomáciai erőfeszítésekben.

Az Egyesült Államok a nyugat és a térségbeli szövetségesei 6 éven keresztül támogatták a különböző iszlamista fegyveres csoportokat. A Washingtoni vezetés és a CIA nemrégiben állította le az iszalista fegyveresek kiképzését célzó titkos programot.

Orientalista.hu – Zebobia MTI nyomán

 

, , , , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com