Cadmus fordítás Cadmus

Brazília szolidáris a palesztinokkal, konzultációra hazahívta izraeli nagykövetét

2024. 02. 20.

Brazília konzultációra hazahívta tel-avivi nagykövetét, és bekérették Izrael diplomáciai képviselőjét a latin-amerikai országban – közölte hétfőn a brazil külügyminisztérium.

“Tekintettel az izraeli kormány ma reggeli nyilatkozatainak súlyosságára, Mauro Vieira külügyminiszter (…) bekérette ma az izraeli nagykövetet (…) és konzultációra hazahívta Brazília tel-avivi nagykövetét, Frederico Meyert, aki holnap (kedden) indul vissza Brazíliába” – ismertette a brazil külügyminisztérium.

A diplomáciai csörte előzménye, hogy a brazil nagykövetet korábban bekérették az izraeli külügyminisztériumba Luiz Inácio Lula da Silva elnök kijelentései miatt.

“Ami a Gázai övezetben zajlik az nem háború, hanem népirtás” – jelentette ki vasárnap Lula da Silva Addisz-Abebában, ahol az Afrikai Unió csúcstalálkozóján vett részt.

“Ami a Gázai övezetben zajlik a palesztin néppel, ahhoz nincs fogható a történelemben. Valójában mégis van, ilyesmi történt, amikor Hitler elhatározta a zsidók legyilkolását” – tette hozzá.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szégyenletesnek és súlyosnak nevezte a brazil elnök kijelentéseit.

Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter hétfőn közölte, hogy Lula da Silva nemkívánatos személynek fog számítani Izraelben, míg vissza nem vonja szavait.

“Nem felejtünk és nem bocsájtunk. Ez egy komoly antiszemita támadás volt. Nevemben és Izrael állampolgárainak nevében, mondja meg Lula elnöknek, hogy nemkívánatos személy Izraelben, míg nem veszi vissza szavait” – mondta Kac a brazil nagykövetnek a külügyminiszter hivatalának közleménye szerint.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑