Cadmus fordítás Cadmus

Burkina Fasóban a junta felfüggesztette a Jeune Afrique francia magazin működési engedélyét

2023. 09. 26.

Burkina Fasóban a junta felfüggesztette a Jeune Afrique című francia nyelvű magazin működési engedélyét, mert szerinte valótlan híreket közölt a nyugat-afrikai ország hadseregéről.

A Rimtalba Jean Emmanuel Ouédraogo kormányszóvivő és távközlési miniszter jegyezte közlemény szerint az utóbbi napokban a lap két cikkében is igaztalan állításokat közölt a hadseregen belüli elégedetlenségről, és a Jeune Afrique “egymás ellen akarja fordítani a lakosságot és a fegyveres erőket, valamint káoszt igyekszik szítani az országban”.

A bejelentésben kiemelik, hogy a döntés a papíralapú magazinra és a hírportálra is vonatkozik.

A Jeune Afrique részéről a döntést egyelőre nem kommentálták.

A junta márciusban már felfüggesztette a France 24 televízió sugárzását, miután a csatorna interjút készített az Iszlám Magreb al-Kaida szervezetének (AQIM) vezetőjével, tavaly decemberben pedig a Francia Nemzetközi Rádió (RFI) elérhetőségét függesztette fel az “információk feldolgozásával kapcsolatos szabályok megsértése” miatt.

Emellett júniusban három hónapra, “elfogultság miatt” felfüggesztette a La Chaine Info nevű, a TF1 francia kereskedelmi televízió tulajdonában álló műsorszolgáltatót is, áprilisban pedig kiutasított két francia újságírót.

Burkina Faso és Franciaország kapcsolatai nem csupán a média területén váltak feszültté: a volt francia gyarmat tavaly október óta hivatalban lévő kormánya idén januárban távozásra szólította fel a francia különleges erőket, arra hivatkozva, hogy saját fegyveres erői elegendőek az ország biztonságának szavatolásához.

Ezzel véget vetettek annak a 2018-as megállapodásnak, amely 400 francia katona állomásoztatását engedélyezte a főváros, Ouagadougou melletti bázison. A katonák februárban elhagyták az országot.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑