Drámai figyelmeztetést intézett a lakossághoz az iráni állami tévé

A felhívás azt követően hangzott el, hogy hétfő éjjel konzervatív síita hívők feldühödött tömege betört hatóságilag lezárt szentélyekbe, a mashadi Imám Rezába és a komi Fatima Maszumébe.

Az eddigi legdrámaibb figyelmeztetést intézte kedden az iráni állami tévé a perzsa ország lakosságához: szakértővel tudatta, hogy milliók halhatnak bele a járványba, ha az emberek tovább utazgatnak és nem törődnek az egészségügyi előírásokkal.

A felhívás azt követően hangzott el, hogy hétfő éjjel konzervatív síita hívők feldühödött tömege betört hatóságilag lezárt szentélyekbe, a mashadi Imám Rezába és a komi Fatima Maszumébe. A tömeget a rendőrség feloszlatta.

A televíziós újságíró – aki amúgy orvos – kedden azzal szembesítette a lakosságot, hogy ha fegyelmezettek, akkor a járvány 120 ezer embert fertőzhet meg, és 12 ezren halhatnak bele, míg lecseng. Ha csupán mérsékelten tartják be az előírásokat, akkor 300 ezerre szökhet fel a fertőzöttek száma és 110 ezerre a halottaké. Ha pedig semmibe veszik az hatósági utasításokat és ajánlásokat, akkor összeomolhat Irán egészségügyi ellátórendszere, négymillió fertőzött lesz és akár három és fél millió halott.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy a figyelmeztetés nagy változás az iszlám köztársaság vezetőinek tájékoztatáspolitikájában, mivel korábban jó ideig tagadták, hogy súlyos lenne a helyzet.

A Közel-Keleten eddig mintegy 18 ezer koronavírusos megbetegedést erősítettek meg, ezek 90 százalékát Iránban. Keddre – egy nap alatt – 13 százalékkal emelkedett a halálozási hányad: további 135 emberrel végzett a kór, így a ragály hallottjainak száma Iránban kedd délre 988-ra nőtt.

MTI, Magyar Nemzet

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑