Cadmus fordítás Cadmus

Egy 12 fős terrorista sejt szervezhette meg a barcelonai merényleteket

2017. 08. 19.

Egy 12 fős, többnyire 17 és 24 év közötti fiatalokból álló terrorista sejt szervezhette meg a Barcelonában előző nap és Cambrilsban péntek hajnalban elkövetett gázolásos merényleteket – jelentette az El País című spanyol napilap az előzetes nyomozási eredményekre hivatkozva.

Pénteken is folytatódtak a terrorcselekmények Barcelonában, melyekért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget

– 14 halottja és 130 sebesültje van a merényleteknek

– 34 ország állampolgárai az áldozatok között

– Orbán Viktor és más magyar vezető politikusok is részvétüket nyilvánították

– Lengyelország ismét elutasította az uniós kvótákat

A 12 gyanúsított közül ötöt a cambrilsi támadást részben meghiúsító rendőrség lelőtt, további négyet, köztük három marokkói állampolgárságút pedig őrizetbe vett. A katalán rendőrség és biztonsági erők tagjai jelenleg is nagy erőkkel keresik a további három gyanúsítottat, köztük Moussa Oukabirt, aki a rendőrség legújabb feltételezései szerint a barcelonai merényletben használt furgon vezetője.

Péntek este több spanyol sajtóorgánum is azt jelentette be, hogy a gázolásos merénylet feltételezett értelmi szerzője és elkövetője, Moussa Oukabir a Cambrilsban pénteki hajnalban lelőtt öt terrorista egyike. Több újság is azt írja, hogy ezt a rendőrségen is megerősítették, de hivatalos közleményt erről egyelőre nem adtak ki.

Az Iszlám Állam követte el a merényleteket

A spanyol biztonsági erők korábban Moussa testvérét, Driss Oukabirt tartották a merénylet fő gyanúsítottjának, miután a fivér papírjait megtalálták abban a furgonban, amellyel a barcelonai merényletet elkövették. Csütörtök délután Barcelona központjában egy feltételezett dzsihadista kisteherautójával gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. Az elkövetőnek sikerült megszöknie. A merényletet az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vállalta magára.

34 országból vannak áldozatok

A katalán polgári védelmi főigazgatóság pénteki tájékoztatása szerint 34 országból vannak áldozatok a két merényletben.

A halálos áldozatok száma két merényletben összesen 14, a sérültek száma 130 körüli.

Az egyik sérült magyar, de már el is hagyhatta a kórházat – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára pénteken.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter pénteken bejelentette, hogy a halálos áldozatok között van legalább egy amerikai állampolgár is. Az olasz külügyminisztérium pénteken megerősítette, hogy két olasz állampolgár is életét vesztette. Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök szerint az áldozatok között van egy 74 éves portugál nő, egy 20 éves portugál nő pedig eltűnt a merényletben.

Meghalt egy három éves spanyol gyermek is, míg a cambrilis merényletben egy spanyol nő vesztette életét.

Egy belga állampolgár meghalt, a sebesültek között is van két belga állampolgár, egyikük állapota súlyos. A sebesültek között van három marokkói állampolgár is, egyikük egy hat éves gyermek, az állapota válságos.

Pénteken folytatódott a terror

Péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el. Joaquim Forn katalán belügyi tanácsos azt mondta: a hat civilt és egy rendőrt megsebesítő gázolásos merényletet ugyanúgy hajtották végre, mint a barcelonait, és kapcsolatot feltételeznek a két terrorcselekmény között.

Sir Roger Gale, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) egyik alelnöke pénteki közleményében elítélte és értelmetlen erőszaknak nevezte a spanyolországi merényleteket. „A terrortámadások megerősítik a demokrácia védelme és a civilizált értékek fenntartása melletti elkötelezettségünket” – jelentette ki.

A német pártok tekintettel vannak a merényletre

A német pártok megállapodtak abban, hogy visszafogottabban kampányolnak, tekintettel a barcelonai merényletre – jelentette be Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben, miután telefonon egyeztetett a szeptemberi választásra készülő pártok vezetőivel. A kancellár reggel telefonon fejezte ki a részvétét Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek. Sigmar Gabriel külügyminiszter Barcelonába utazik, hogy személyesen tájékozódjon a részletekről.

A merényletben 13 német állampolgár sérült meg, egy részük életveszélyesen, de nem kizárt, hogy a halottak között is vannak németek.

Európának együtt kell szembenéznie a fenyegetésekkel, és határozott nemet kell mondania a kontinensre a gonosz ideológiáját rákényszeríteni akaró terroristáknak – írta Beata Szydlo lengyel kormányfő a Mariano Rajoy spanyol miniszterelnöknek küldött részvéttáviratban A külügyi tárca közleménye szerint Varsó készen áll arra, hogy részt vállaljon olyan nemzetközi lépésekben, melyek megvédik „az élet, a méltóság és a jövő civilizációját”.

Lengyelország nem egyezik bele a kötelező kvótákba

Michal Dworczyk nemzetvédelmi miniszterhelyettes pénteken megerősítette:

Varsó nem egyezik bele a kötelező menekültkvótákba.

Szerinte változtatni kell az európai biztonságpolitikán, a megelőzésre, a külső határok védelmére, valamint az Európába már megérkezett menekültek biztonsági ellenőrzésére kell fektetni a hangsúlyt.

Részvétét nyilvánította Orbán Viktor, Kövér László és a magyarországi pártok is

A miniszterelnök és a házelnök mellett a magyarországi pártok is részvétüket nyilvánították a barcelonai terrortámadással kapcsolatban, és elítélték a történteket. Orbán Viktor részvéttáviratot küldött Mariano Rajoy spanyol kormányfőnek a merénylet kapcsán, amelyben a magyar emberek nevében együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és gyors felépülést kívánt a sérülteknek. Részvétét fejezte ki Kövér László is a barcelonai terrortámadás kapcsán a spanyol képviselőház, illetve a szenátus elnökének.

2004 után voltak ismét merényletek Spanyolországban

Spanyolországban, ahol 2004 óta nem voltak merényletek, a csütörtöki gázolás ráébresztette az embereket arra, hogy nem teljesen védettek a terrortámadásokkal szemben – írta a spanyol média.

Egyes lapok szerint nem meglepő, hogy a merényletet éppen Katalónia autonóm közösség székhelyének szívében követték el.

Az El Público című spanyol internetes lap például arról ír, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen kiéleződtek az ellentétek a katalán kormány és a spanyol belügyminisztérium között, mert a katalán rendőrség továbbra sem fér hozzá a Terrorizmus és Szervezett Bűnözés elleni Központi Hírszerzés adataihoz és forrásaihoz.

Az El Mundo című napilap spanyol szakértőkre hivatkozva azt írta: az elmúlt időszak megfigyelései alapján megállapítható, hogy Katalóniában a többi autonóm közösséghez képest lényegesen gyorsabban terjed a radikális dzsihadista eszme, itt ugyanis az átlagoshoz képest több muszlim él.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑