Cadmus fordítás Cadmus

Egyiptomban ötven százalékkal megemelték az üzemanyagárakat

Az áremelés sorrendben a harmadik azóta, hogy Egyiptom 2016 novembere óta lebegteti a fontot. A lépés várhatóan további nyomást helyez a fogyasztókra, akik így is nagyon nehezen boldogulnak a munkanélküliség magas mértéke és az egyre növekvő árak közepette.

Az intézkedés része a Nemzetközi Valutalap (IMF) reformtervének, amely az állami támogatások megszüntetését szorgalmazta több fogyasztási cikknél. Tarek el-Molla olajügyi miniszter azt mondta, hogy az intézkedéssel 50 milliárd egyiptomi fontot (2,8 milliárd dollárt) takaríthatnak meg a 2018-2019-es költségvetésben.

A szombati tájékoztatás szerint megemelik a palackos PB-gáz árát is, amely a lakosságnak a korábbi 30 fontról 50-re, a közületeknek pedig 60 fontról 100-ra nőtt. A miniszter szerint az áremelkedés miatt várhatóan mintegy öt százalékkal csökken majd a olajtermékek fogyasztása az országban.

Egyiptom 2016-ban írt alá három évre szóló megállapodást az IMF-fel, amely kemény megszigorító intézkedéseket tartalmaz. Egyiptom azt reméli, hogy az olyan fájdalmas reformok révén, mint az adóemelés, a támogatások csökkentése, visszahódítja majd a külföldi befektetőket, továbbá lendületet ad a 2011-es arab tavasz követően válságba sodródott gazdaságnak.

David Lipton, az IMF vezérigazgató-helyettese idén májusban azt mondta az egyiptomi kormánytisztviselőknek, hogy a közel-keleti országnak jobban el kell mélyítenie reformját és jobban bátorítania kell a magánszektor növekedését, ha részesedni akar a világ gazdasági bővüléséből.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑