Cadmus fordítás Cadmus

Elhunyt az iszlám forradalom utáni első iráni elnök

2021. 10. 10.

Az egykori államfőt hosszú betegség után szombaton érte a halál egy párizsi klinikán.

Nyolvannyolc éves korában franciaországi száműzetésben elhunyt Abolhaszan Baniszadr, az iszlám forradalom utáni Irán első elnöke – közölte a család.

Az egykori államfőt hosszú betegség után szombaton érte a halál egy párizsi klinikán. Baniszadr 1980-ban a klérus támogatásával lett Irán elnöke, de a papság keményvonalas tagjaival vívott hatalmi harc után már 1981-ben kénytelen volt lemondani, és Franciaországba menekült.

Világi meggyőződése miatt elszigetelődött az iszlám forradalom többi vezetőjétől – akiktől nyugati öltözködésével megjelenésében is eltért –, és kevesebb mint másfél évvel a kinevezése után félreállították.

2019-ben a Reutersnek adott interjúban Baniszadr kijelentette, hogy Khomeini ajatollah, az iszlám forradalom vezetője az 1979-es hatalomra jutás után elárulta a forradalom eszméjét. Mint kifejtette, Reza Pahlavi sah elkergetése után az iszlám forradalomnak a demokráciát és az emberi jogokat kellett volna érvényre juttatnia Iránban.

Baniszadr vallásos családba született Iránban. Párizsban a Sorbonne egyetemen közgazdaságtant és pénzügytudományokat tanult. Szocialista meggyőződésű volt, több könyvet írt arról, hogyan lehet összeegyeztetni a szocializmus eszméit az iszlám előírásaival. Miután menekülnie kellett Iránból, Párizs mellett telepedett le. Élete végéig rendőri védelem alatt állt, mert tartani lehet attól, hogy az iráni rezsim végleg elhallgattatná.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑