Elítélte az iráni újságíró kivégzését az ENSZ emberi jogi főbiztosa

Borzasztónak nevezte hétfőn Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa egy ellenzéki újságíró múlt hét végi kivégzését Iránban, és azt hangoztatta közleményében, hogy a halálbüntetés – amelyet ráadásul sok esetben önkényesen szabnak ki – egyszerűen nem összeegyeztethető az emberi méltósággal.

Ruhollah Zam ellenzéki újságírót szombaton végezték ki. Azzal vádolták, hogy írásaival szította az országban 2017-ben, a gazdasági helyzet romlása miatt kirobbant tiltakozásokat.

Bachelet szerint az iráni férfira kiszabott halálbüntetés példa arra a bevett gyakorlatra, hogy Iránban a vádlottakból sokszor kínzással csikarják ki az ítéletek alapját képező vallomásokat, amelyeket aztán közzétesznek az állami médiában is.

A főbiztos súlyosan aggasztónak nevezte továbbá azt is, hogy Zam őrizetbe vétele lényegében emberrablással ért fel, és Iránba szállítása az ellene indított eljárás lefolytatására nem felelt meg az előírásoknak.

Az újságíró emigrációban élt Párizsban, és az AmadNews néven működtetett, több mint egymillió követővel rendelkező internetes újságja oldalán jelentetett meg iráni vezetők számára kínos videofelvételeket és írásokat.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is “barbár” és igazságtalan eljárásnak nevezte hétfőn Ruhollah Zam kivégzését.

Ezzel Pompeo csatlakozott az Európai Unióhoz, amely korábban szintén határozottan elítélte a kivégzést. Az iráni külügyminisztérium emiatt vasárnap bekérette az EU soros elnöki tisztét betöltő Németország teheráni nagykövetét.

Az ügy miatt vasárnap az utolsó pillanatban bejelentették, hogy elhalasztják azt a háromnapos online európai-iráni üzleti fórumot, amelyet hétfőn nyitott volna meg Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter. Franciaország, Németország, Olaszország és Ausztria teheráni nagykövete korábban jelezte, az újságíró kivégzése miatt nem venne részt a fórumon.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑