Eltörölték az Eritrea ellen hozott szankciókat

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) 15 tagja szerdán egyhangúlag határozatot fogadott el az Eritrea ellen hozott szankciók eltörléséről tekintettel arra, hogy a kelet-afrikai ország rendezte viszonyát a szomszédos Etiópiával és közeledett Dzsibutihoz is.

Az ENSZ BT határoztában felszólította Eritreát és Dzsibutit a határvitájuk rendezésére. A dokumentum felkéri António Guterres ENSZ-főtitkárt, hogy február 15-ig, azt követően pedig félévente tegyen jelentést a helyzet alakulásáról. A világszervezet 2009-ben sújtott büntetőintézkedésekkel egyes eritreai magánszemélyeket és vállalatokat, miután az ENSZ szakértői azzal vádolták az Afrika szarvánál fekvő országot, hogy kormányellenes fegyveres csoportokat támogat Szomáliában. Eritrea tagadta a vádakat. A szankciók a többi között utazási korlátozásokat, a külföldön lévő vagyonok zárolását, illetve egy fegyverembargót tartalmaztak.

António Guterres ENSZ-főtitkár (Fotó: MTI/EPA/LUSA/José Sena Goulao)
António Guterres ENSZ-főtitkár (Fotó: MTI/EPA/LUSA/José Sena Goulao)

Taje Atske Szelasszié etióp ENSZ-nagykövet üdvözölte a döntést, amely szerinte új fejezetet jelöl az Afrika szarvánál fekvő országok kapcsolatainak a normalizálásában. Etiópia és Eritrea vezetői júliusban váratlanul véget vetettek a két ország évtizedekig tartó ellenségeskedésének, és teljes mértékben normalizálták kapcsolataikat. Szeptemberben békemegállapodást is aláírtak a felek. Az országok kölcsönösen újranyitották nagykövetségeiket. Szárazföldi határátkelőket nyitottak meg, újraindították a repülőjáratokat, és Eritrea beleegyezett abba, hogy megnyitja kikötőit a tengeri kijárattal nem rendelkező szomszédja előtt.

Eritrea 1993-ig Etiópia része volt, amikor népszavazás eredményeképpen, évtizedekig tartó függetlenségi harc után elszakadt az anyaországtól. Öt évre rá, 1998-ban két háborút is vívtak egymással, a konfliktusban több tízezer ember meghalt. A 2002-ben Algírban kötött békemegállapodás feltételeit később az etiópiai kormányok elutasították, és a feszültség fennmaradt. Eritrea és Dzsibuti szeptemberben állapodott meg egymással, hogy erőfeszítéseket tesznek a kapcsolataik rendezésére. A két ország között véres összecsapások törtek ki 2008 júniusában, miután Dzsibuti azzal vádolta Aszmarát, hogy eritreai csapatok keltek át egy vitatott határszakaszon.

Az ENSZ BT 2017 novemberében hozott határozata az Eritreai szankciók felülvizsgálatának egyik előfeltételeként említette a határvita rendezését Dzsibutival. Az Egyesült Államok és Kína is katonai bázisokat tart fenn Dzsibutiban.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑