Erdogan alkotmányozó bizottságot hozna létre Szíriában

Az új szíriai alaptörvényt megalkotó alkotmányozó bizottság létrehozását sürgette Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton a szíriai helyzetről Isztambulban tartott török-orosz-francia-német csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. Álláspontja szerint a testületet még az idén fel kellene állítani.

A török államfő az esemény házigazdájaként Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Angela Merkel német kancellárt és Emmanuel Macron francia elnököt fogadta Isztambulban, de részt vett a találkozón Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja is.

A csúcstalálkozó fő céljául a szíriai háború katonai megoldása helyett a politikai megoldás előmozdítását tűzték ki.

Putyin is elégedett

Teljesen meg kell tisztítani Szíriát a radikális erőktől, miután az erőszakos cselekmények alábbhagytak az országban – hangoztatta az orosz elnök szombaton a szíriai helyzetről Isztambulban tartott török-orosz-francia-német csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. Vlagyimir Putyin ugyanakkor elégedettségének adott hangot amiatt, hogy „Szíria nagy része megtisztult a radikálisoktól és az konfliktus sújtotta ország lépésről lépésre a béke irányába tart”.

Macron is bizakodó

Az északnyugat-szíriai Idlíbben tartós és fenntartható tűzszünetre van szükség a kormányerők és a térséget ellenőrző lázadók között – mondta a francia elnök szombaton a szíriai helyzetről Isztambulban tartott török-orosz-francia-német csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón.

Emmanuel Macron szerint egy esetleges támadás Idlíb térsége ellen humanitárius szempontból elfogadhatatlan. Ez az ottani terrorista csoportok elvándorlását hozná magával, és egy újabb menekülthullámot idézne elő – tette hozzá.

A szeptember 17-én megkötött orosz-török megállapodás elhárította Damaszkusz Idlíb elleni azonnali offenzívájának eshetőségét, de az egyezmény megvalósítása bizonytalan. Az egyezmény 15-20 kilométeres demilitarizált övezetet jelölt ki, ahonnan október 15-ig az iszlamistáknak ki kellett volna vonulniuk, azonban a dzsihadisták ezt nem tették meg. A szíriai vezetés szerint az idlíbi helyzet tarthatatlanná válhat.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑