2019. 10. 11.

Erdogan menekültáradattal fenyegette meg Európát

A török elnök megnyitja nyugati határait 3,6 millió szíriai menekült előtt, ha Brüsszel elítéli Ankara észak-szíriai hadműveletét.

Egyre több áldozatot szed a török hadsereg szerdán indított észak-szíriai hadművelete a határ kurdok felügyelte, szíriai oldalán. Törökország az erőteljes nemzetközi bírálatok ellenére légicsapásokat és tüzérségi támadást mért több településre, ahonnan a Szabad Szíriai Hadsereg egységei viszonozták a tüzet.

Ankara terrorszervezetnek és biztonsági fenyegetésnek tartja a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát, amelyik 480 kilométer hosszan tartja ellenőrzése alatt a határ szíriai oldalát.

A 2016 óta harmadik szíriai török betörés célja az, hogy egy 20-30 kilométer mélységű biztonsági zóna jöjjön létre a határ szíriai oldalán. Ankara ide akarja betelepíteni a jelenleg Törökországban élő mintegy 3,6 millió szíriai menekült több mint felét, kétmillió embert.

Segélyszervezetek szerint ez etnikai tisztogatást jelent, Erdogan ezzel megváltoztatná a térség nemzetiségi összetételét.

A török elnök a kormánypárt tartományi elnökei előtt azt mondta; “ébresztő Európai Unió! Ha megszállásnak nevezi hadműveletünket, egyszerűen megnyitjuk határainkat Európa felé, és útnak indítunk 3 és fél millió menekültet.”

A 2016 nyarán megkötött uniós-török menekültügyi megállapodás 6 milliárd eurójába került Brüsszelnek. A migrációs nyomás alól fel is szabadult Európa, de az egyezség törékeny. És a török hadsereg újabb szíriai beavatkozása miatt ma már recseg-ropog.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑