Cadmus fordítás Cadmus

Moszkva tiltakozott a német, a dán és a svéd követnek a vizsgálat menete miatt

2023. 05. 25.

Tiltakozását fejezte ki az orosz külügyminisztérium az általa csütörtökön bekéretett moszkvai német, dán és svéd nagykövetnek, amiért nem kapott tájékoztatást kormányuktól a felrobbantott Északi Áramlat orosz gázexportvezetékek ügyében folytatott vizsgálatok eredményéről.

Az orosz diplomáciai tárca kifogásolta, hogy a három ország vezetése nem biztosította a nemzeti vizsgálatok átláthatóságát és nem reagált Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök üzenetére, amely nyílt és inkluzív nyomozati folyamatot sürgetett, a Gazprom és az orosz hatóságok bevonásával.

“Megállapítottuk, hogy ezen országok egyértelműen nem érdekeltek az diverzánsakció valódi körülményeinek megállapításában. Éppen ellenkezőleg, cselekedeteikkel egyértelműen húzzák az időt, és megpróbálják elfedni a nyomokat és a bűncselekmény valódi elkövetőit, akik mögött szerintünk ismert országok állnak” – hangzott az orosz nyilatkozat.

Az orosz minisztérium hangot adott álláspontjának, mely szerint a “kevéssé hihető verziók” megjelenése a médiában nem véletlen, mert ezek révén próbálják meg összezavarni a képet.

Az Oroszországból Németországba irányuló balti-tengeri Északi Áramlat és az Északi Áramlat-2 gázvezetéken tavaly szeptember 26-án történt robbanás. Németország, Dánia és Svédország nem zárta ki a szándékos merényletet. Az orosz főügyészség nemzetközi terrorcselekmény címén indított eljárást.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑