Cadmus fordítás Cadmus

Európa vezetőinek véleménye az EU-Török megállaodásról

2016. 03. 18.

Angela Merkel német kancellár érkezésekor úgy fogalmazott: optimista, ugyanakkor elővigyázatos az Európai Unió és Törökország között készülő, a menekültáradat megállítását célzó megállapodás elérése kapcsán. Hozzátette: körültekintő munkára van szükség, hogy a migrációs beáramlás megállítása érdekében megegyezésre jöhessen létre Törökországgal.

“Bonyolult egyeztetéseknek nézünk elébe, az alapvető irány azonban világos. Osztom az Európai Tanács elnökének (Donald Tusk) véleményét, aki elővigyázatos optimizmusról beszélt”- fogalmazott a kancellár.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szerint mindenképpen megegyezésre kell jutni Törökországgal, mert a helyzet a balkáni útvonal lezárásával katasztrofálissá válhat. A megegyezéshez Ankarának olyan problémák kezelésére is ígéretet kell tennie, mint a kurd kérdés, a sajtószabadság és az emberi jogok helyzete.

Mark Rutte, az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Hollandia miniszterelnöke, aki előző héten részt vett az Ahmet Davutoglu török miniszterelnök és Merkel által egyeztetett török javaslat kidolgozásánál, azt mondta, ha az európai vezetőknek sikerülne megegyezni Ankarával, a migránsok három-négy héten belül felhagynának azzal az igyekezetükkel, hogy Törökországból az Európai Unióba jussanak.

Véleménye szerint nincs más lehetőség: megegyezésre kell jutni Törökországgal, különben a görög helyzet súlyos marad, a humanitárius katasztrófa pedig tovább mélyülhet. Megegyezés nélkül, a nyugat-balkáni útvonal lezárásával a helyzet Görögországban egészen kegyetlenné válik – fogalmazott.

Nikosz Anasztasziadesz ciprusi elnök érkezésekor kijelentette: hajlandó félretenni ellenvetéseit és kész kompromisszumot kötni a megegyezés érdekében. Véleménye szerint megegyezésről akkor lehet szó, ha Törökország teljes körűen betartja és megvalósítja vállalásait. A nélkül semmi sem tehető – vélekedett, de reményét fejezte ki, hogy péntek estig megtalálják a megegyezéshez vezető utat.

David Cameron brit miniszterelnök a török követelésekkel kapcsolatban elmondta: mivel Nagy-Britannia nem része a schengeni övezetnek, akármilyen megegyezés is születik az unió és Törökország között, London nem fog vízummentességet biztosítani a török állampolgárok számára.

Ha el lehetne érni azt, hogy az illegálisan Görögországba érkező migránsokat visszaküldenék Törökországba, nagy eredménye lenne a csúcstalálkozónak – hangsúlyozta a kormányfő.

Orientalista.hu

Megosztom:

,
Back to Top ↑