Félnek a migránsok a vírusfertőzéstől

Tunézia nagyon hamar reagált a koronavírus terjedésére, így a kimutatások szerint a helyzet nem számít különösebben súlyosnak. A gazdasági hatások majd később jelentkeznek, amelyek ellen különböző intézkedéseket vezetett be a kormány. Egy lapunknak nyilatkozó tunéziai újságíró szerint emellett látványos, hogy a korábban a tunéziai partokról Európába igyekvő migránsok mennyire megfogyatkoztak.

– Néha még viccelünk is a barátaimmal, régen milyen népszerűek voltak az olasz turisták errefelé, most inkább azt gondoljuk, inkább menjenek haza, ne hozzák ide a vírust – mondta a tuniszi mindennapokról Anis Morai. A rádiós műsorvezető szerint míg a lapok korábban folyamatosan hírt adtak a Tunéziából induló illegális bevándorlókról, manapság ez szinte teljesen megszűnt, emlékezete szerint hetek óta mindössze egyetlen ilyen csónakot fordított vissza a tunéziai parti őrség. „Az emberek félnek a vírustól, az afrikai migránsok is így gondolkodnak jelenleg” – vélte az újságíró. Hozzátette, a közeli Spanyolország helyzete aggasztó, ahol általános vélemény szerint a március 8-i nőnapi tüntetések és megemlékezések okozták a vírus elszabadulását.

Spanyolországban ugyanis a múlt hónap elején nem állították le a tömegrendezvényeket, a nőnapon pedig szinte az összes spanyol nagyvárosban voltak nőjogi megmozdulások, alkalmanként hatalmas tömegek részvételével. Tunéziában sokkal hamarabb reagáltak a hatóságok, az első fertőzésről március 3-án tettek említést, március 16-án pedig már az egész országban bezárták az iskolákat.

Folytatás…

Magyar Nemzet – Sitkei Levente

 

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑