Cadmus fordítás Cadmus

Ferenc pápa határozott lépéseket vár a nemzetközi közösségtől a rohingjákért

2017. 11. 30.

Ferenc pápa csütörtöki bangladesi látogatásán felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen határozott lépéseket a mianmari rohingják menekülését okozó politikai válság rendezése érdekében.

A katolikus egyházfő nem nevesítette ugyan a rohingjákat a bangladesi elnök és nemzetközi tisztségviselők előtt mondott beszédében, de nyilvánvalóan erre a mianmari muszlim kisebbségre utalt, amikor azt mondta, hogy „Arakán államból érkezett menekültek”.

Ferenc pápa méltatta Bangladest, amiért annyi áldozatot vállalt a menekültek befogadásával. Sürgette a nemzetközi közösséget, hogy azonnal nyújtson segítséget Dakkának a menekültek ellátásában.

Augusztus vége óta több mint 600 ezer muszlim vallású rohingja menekült el Mianmarból a szomszédos Bangladesbe a mianmari hadsereg Arakán állambeli atrocitásai elől. A nemzetközi közösség és jogvédő szervezetek etnikai tisztogatással vádolják a mianmari biztonsági erőket, amelyek szemtanúk beszámolói szerint falvakat gyújtottak fel, embereket mészároltak le, és nőket erőszakoltak meg tömegesen.

Az egyházfő a hét elején járt Mianmarban, és az ottani katolikus közösség vezetői kérésére ott sem nevesítette a rohingjákat – akiket Rangun hivatalosan bangladesi illegális bevándorlóknak tekint, ezért állampolgárságot sem ad nekik –, de leszögezte: mindenki tisztában van a helyzet súlyával, ennek ellenkezőjét senki sem állíthatja.

Abdul Hamid bangladesi elnök azzal vádolta meg a mianmari hadsereget, hogy könyörtelen atrocitásokat követ el a rohingják ellen. Nemzetközi segítséget követelt a menekültek hazatelepítéséhez, valamint integrációjukhoz a mianmari társadalomba. Hozzátette: országa tárt karokkal fogadta a rohingjákat, de eljött a „közös felelősség” ideje a hazatelepítésük megoldására.

Mianmar és Banglades néhány napja írt alá egy előszerződés, amely lehetővé tenné az Arakánból elmenekült rohingják hazatérésének lehetőségét. Megfigyelők kételkednek abban, hogy a megállapodást végre is hajtják.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑