Cadmus fordítás Cadmus

Fogytán az élelmiszer és az ívóvíz a tigréi menekülttáborokban

2021. 07. 28.

Fogytán az élelmiszer és az ívóvíz a forrongó észak-etiópiai Tigré tartomány két menekülttáborában, ahol 24 ezer eritreai van elvágva a humanitárius segélyektől – figyelmeztetett kedden Twitter-oldalán David Beasley, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) igazgatója.

Beasley szerint péntekre fogynak ki az élelemből, miközben 170 segélyszállító teherautót nem tudnak eljuttatni a rászorulókhoz a biztonsági helyzet miatt. Hangsúlyozta, hogy naponta száz teherautónyi segélyre lenne szüksége a tartománynak.

Az ENSZ genfi székhelyű Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szintén hozzáférést követelt a Mai Aini és az Adi Harush menekülttáborokhoz mondván, hogy ellenkező esetben éhínség valós veszélye fenyegeti az ott élő embereket.

“A legutóbbi élelmiszerosztás a két táborban júniusban volt 30 napra elegendő élelmiszeradagokkal” – ismertette Babar Baloch, az UNHCR szóvivője.

Az addisz-abebai vezetés honlapja szerint a kormány egyoldalúan meghirdetett humanitárius tűzszünete a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) lázadószervezet provokációi miatt nem érvényesülhetett, ezért a kormány nemzetközi nyomásgyakorlást követelt a csoporttal szemben, hogy végre nyissa meg a szállítmányozási útvonalakat.
Fadela Csaib, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője szerint Tigrében az orvosi ellátás is “riasztóan korlátozott”, így emberek százezrei, köztük sebesültek sem jutnak alapvető egészségügyi ellátáshoz. Hozzátette, hogy jelentős és aggasztó mértékben megnőtt a krónikusan alultáplált gyermekek száma a régióban.

Az etiópiai belpolitikai életet korábban három évtizeden át irányító, majd a hatalomból kiszorult, etnikai alapon szerveződött TPLF fegyveresei novemberben megtámadtak egy tigréi katonai bázist, az etióp kormányerők pedig ellentámadást indítottak. A harcokban és légicsapásokban ezrek veszthették életüket, kétmillióan menekültek el otthonaikból, és súlyos humanitárius válság alakult ki, mert a régióba nem engedték be a segélyszervezeteket.

MTI

 

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑