Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2024. 02. 20.

A Nemzetközi Bíróság elutasította az Izrael tervezett rafahi offenzívájával kapcsolatos beadványt

2024. 02. 20.

A hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság (ICJ) pénteken elutasította a Dél-afrikai Köztársaság ideiglenes intézkedések iránti újabb beadványát, amelyben Izrael tervezett rafahi offenzívája jogszerűségének ellenőrzését kérte.

A törvényszék közölte, hogy a kialakult veszélyes helyzet a Gázai övezet déli részén található, menekültekkel teli városban az ICJ január végén hozott döntésének haladéktalan és hatékony végrehajtását igényli. Az abban megfogalmazott felszólítás a palesztin térség egész területére érvényes, beleértve rafah városát is. “További intézkedések elfogadása nem szükséges” – állapította meg a bíróság.

Miután Izrael bejelentette, hogy offenzívára készül az egyiptomi határon található Rafahban, Dél-Afrika a hét elején fordult az ICJ-hez sürgősségi beadvánnyal az ügyben, hogy a katonai művelet nem ütközik-e a január végi végzés rendelkezéseibe.

A Nemzetközi Bíróság január 26-án hozott döntésében felszólította Izraelt, hogy gázai övezeti katonai műveletei során tegyen meg minden intézkedést a népirtás megelőzése és a palesztinok életének megóvása érdekében. Az akkori – szintén dél-afrikai kezdeményezésre indult – eljárásban született végzés rendelkezéseket tartalmaz a humanitárius segélyezés engedélyezését illetően is.

Rafahban rendkívül kis területen mintegy 1,3 millió menekült zsúfolódott össze. A városban kerestek menedéket a palesztin térség más területeiről harcok elől elmenekült lakosai, hatalmas sátortáborok alakultak ki, de sokan az utcákon kénytelenek élni. Segélyszervezetek alig képesek őket ellátni a legalapvetőbb dolgokkal.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 29 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑