Cadmus fordítás Cadmus

Franciaország bírálta az ujgurok “intézményesített elnyomását” Kínában

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter bírálta az ujgurok “intézményesített elnyomását” Kínában az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt szerdán.

A tárcavezető elmondta, hogy olyan tanúvallomásokat és dokumentumokat kaptak a többségében muszlim vallású kisebbségnek otthont adó Hszincsiang tartományból, amelyek kiterjedt, intézményesített elnyomás és megfigyelés jelenlétét igazolják.

Csen Hszü kínai nagykövet elutasította a nyugati országok Kínával szemben az ujgurok, Tibet, illetve Hongkong kapcsán megfogalmazott bírálatait.

A kínai diplomata szerint Nagy-Britannia, Németország, az Európai Unió, az Egyesült Államok, Kanada és más országok rágalmazzák Kínát, beavatkozva az ország belügyeibe. “Határozottan ellenezzük és kategorikusan elutasítjuk ezeket a próbálkozásokat” – hangsúlyozta Csen Hszü.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden a testületben felszólította Kínát, hogy engedélyezze Michele Bacheletnek, az ENSZ emberi jogi főbiztosának a látogatását Hszicsiangban, ahol a kínai vezetés “a szélsőségesség elleni harcra hivatkozva” átnevelő táborokba küldi az ujgurokat. Azt is kérte Pekingtől, hogy tartsa tiszteletben a demokratikus elveket és a jogállamiságot Hongkongban.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑