Cadmus fordítás Cadmus

Gázvezetéket robbantottak fel iszlamista szélsőségesek a Sínai-félszigeten

2020. 02. 03.

Iszlamista szélsőségesek robbantottak fel egy gázvezetéket vasárnap az egyiptomi Sínai-félsziget északi részén – közölték helyi biztonsági tisztviselők.

A beszámoló szerint hat álarcos fegyveres robbanóanyagot telepített a vezeték alá Bír-el-Abd településnél. A vezeték el-Arisba, a félsziget északi részének tartományi székhelyére, valamint a félsziget középső részére, egy cementgyárba szállítja a gázt.

A detonációt hatalmas lángnyelvek kísérték, a hatóságok elzárták a vezetéket, hogy megkezdhessék az oltást.

Egyelőre egy szervezet sem vállalta a merénylet elkövetését.

A zömében beduinok lakta Sínai-félszigeten azóta szaporodtak meg a terrorcselekmények, hogy az egyiptomi Muszlim Testvériség mozgalomhoz tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból.

A térségben ezt követően fegyveres harcot indító iszlamista szervezet 2014-ben hűséget fogadott az Iszlám Államnak, és felvette a Vilajet Sinai (Sínai Tartomány) nevet.

A biztonsági erők és szélsőséges csoportok, köztük az Iszlám Állam terrorszervezet között azóta heves összecsapások zajlanak. A fegyveresek támadásai általában az egyiptomi biztonsági erők, a kisebbségnek számító keresztények, továbbá a gázvezetékek ellen irányulnak.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑