Cadmus fordítás Cadmus

Guterres: botrány a líbiai fegyverembargó folytonos megsértése

Botránynak nevezte António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn a világszervezet Biztonsági Tanácsa Líbiával szemben elrendelt fegyverembargójának állandó megsértését.

Guterres kijelentette, hogy a líbiai konfliktusról január 19-én tartott berlini konferencián vállalt kötelezettségeket be kell tartani.

“Ez magában foglalja a Biztonsági Tanács fegyverembargójának feltételek nélküli végrehajtását is. Az embargó megsértései botrányosak és megkérdőjelezik a részes felek alapvető elkötelezettségét a béke iránt” – hangsúlyozta az ENSZ-főtitkár a berlini konferencia nyomán rendezett tanácskozáson.

Kijelentette, hogy azonnal le kell állítani a külföldi fegyverszállítmányokat és egyéb katonai segítségnyújtást.
A berlini konferencia résztvevői egyébként megerősítették kötelezettségvállalásukat, miszerint véget vetnek a külső beavatkozásnak a 2011 óta konfliktus sújtotta országban.

“Széles körű egyetértés volt abban, hogy az ENSZ fegyverembargójának ismételt megsértésének haladéktalanul véget kell vetni” – olvasható a hétfői tanácskozás résztvevőinek – tizenkilenc ország és négy nemzetközi szervezet – zárónyilatkozatában.

Líbiában a tripoli székhelyű, nemzetközileg elismert egységkormány verseng a hatalomért Halífa Haftar tábornok erőivel, aki a keleti és a déli országrészt ellenőrzi. A hadban álló felek oldalán regionális és nemzetközi hatalmak sorakoztak fel.

Míg Haftar erőit az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Oroszország támogatta a polgárháborús összecsapásokban, addig Tripoli hathatós katonai támogatást kapott Törökországtól, ahonnan értesülések szerint fegyverek és harci tapasztalatokkal bíró szíriai zsoldosok ezrei érkeztek a hadszíntérre.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑