Cadmus fordítás Cadmus

Hamarosan elkészülhet Egyiptom vadonatúj fővárosa

A mesterségesen kialakított metropoliszt Kairótól 45 kilométerre, a Szahara közepén kezdték el felhúzni még 2015-ben, a projektet azonban folyamatos fennakadások jellemezték, idén novemberre viszont már elkészült az a negyed, ahová 2,5 millió lakost várnak – közölte a Liner.hu.

A tervek szerint az Új Adminisztratív Főváros a legek helye lesz – a tematikus negyedeket egy hatalmas napelempark látja majd el energiával, a lámpaoszlopok fény mellett wifi jelet adnak majd, modern vasút köti majd össze a települést és új repülőterét a régi fővárossal. Az új város közepén egy hat Central Park nagyságú „Zöld Folyó” nevű közpark húzódik majd végig – írta az Összkép portál.

Az üzleti negyed húsz felhőkarcolóján kívül pedig a tervek szerint egy világrekorder, 1 kilométer magas épület teszi majd igazán impozánssá a települést. Már itt áll Egyiptom legnagyobb mecsete, legnagyobb keresztény temploma. Ugyancsak elkészült az új elnöki palota, ami nyolcszor akkora, mint az Egyesült Államokbeli Fehér Ház.

De miért is van szükség egy új város építésére Egyiptomban? Egyszerű: kell a hely az egyre több embernek. Az ország évtizedek óta küzd a népességének rohamos növekedésével, ez az utóbbi 10 évben évente körülbelül másfél millió ember pluszt jelentett. Egyiptom népessége 2020-ban lépte át a 100 milliót és 2030-ra 128 milliót is elérheti. Ez az embertömeg a Nílus közvetlen környékén, és főleg Felső-Egyiptomban koncentrálódik – írta a lap.

A fővárosban 21 millióan élnek, a népsűrűségi a budapesti 35-szöröse – azaz ahol a magyar fővárosban és környékén 100 ember lakik, ott Kairóban 3500-an. Az egyre zsúfoltabb metropolisz főváros és infrastruktúrája nem lesz alkalmas a 2030-ra jósolt 25 millió lakos ellátására.

A probléma megoldására már ötven éve megindult az új települések építése a sivatagban. 1977 és 2000 között 22 új várost emeltek. Ezeket a helyeket folyamatosan fejlesztik, azonban kevesebb ember költözött oda, mint várták. Ebből arra jutottak, nem bolygóvárosokra, hanem új központra van szükség – az új fővárost 6,5 milliósra tervezik.

Sharing is caring!

,
Back to Top ↑