Cadmus fordítás Cadmus

Hangos bejrúti éjszaka a libanoni tiltakozások századik napján

2020. 01. 27.

Több száz kormányellenes tüntető maradt Bejrút utcáin szombat éjszaka azt követően, hogy este demonstrációt tartottak a tiltakozás-sorozat századik napját jelezve.

Libanonban október közepén robbantak ki erőszakos tüntetések a korrupció és a tervezett adóemelések ellen. A kialakult politikai válság hatására mondott le a miniszterelnöki posztról Szaad Haríri.

Az új húszfős kormány három hónapnyi feszültség után csak néhány napja alakult meg. Vezetője a Hezbollah radikális síita szervezet támogatását élvező Hasszán Diáb, kormánya túlnyomó részben szakértőkből áll.

Diáb ígérete ellenére, miszerint azon fog munkálkodni, hogy visszanyerje a közbizalmat, szerdán újabb erőszakos összecsapások törtek ki a fővárosban. A tüntetők szerint a kormány tagjai a Hezbollah és Michel Aun elnök bábjai.

Libanon államadósságának aránya az egyik legnagyobb a világon, a bruttó hazai termék (GDP) körülbelül 150 százaléka.

A polgárháború (1975-1990) vége óta legsúlyosabb gazdasági válságát élő Libanonra a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyomást gyakorol, hogy vezessen be megszorító intézkedéseket a szervezet pénzügyi támogatásáért cserébe.

Euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑