Hatalmas öngólt rúgott Erdogan

Miután Erdogan az amerikai termékek bojkottjára szólította fel a népet, felkértek egy amerikai hátterű tanácsadócéget a gazdaság rendbetételére. Alig egy hét után fel is mondta az együttműködést a török elnök.

Alig egy hete, szeptember 27-én jelentette be a török pénzügyminiszter, Berat Albayrak (egyébként Erdogan elnök sógora), hogy Törökország a világ egyik leghíresebb tanácsadócégétől, a McKinsey-től kér tanácsokat egy olyan középtávú program megalkotásához, amely segíthet talpra állítani a török gazdaságot. Csakhogy ezzel komoly támadófelületet adott az ellenzéknek: Erdogan elnök ugyanis korábban arra biztatta a török polgárokat, hogy bojkottálják az amerikai termékeket, dobják el iPhone-jaikat is – szerinte ugyanis az USA gazdasági háborút indított Törökország ellen.

Márpedig a McKinsey egy amerikai tanácsadó cég – még akkor is, ha egyébként világszerte használják szolgáltatásait (sőt: a világ első számú tanácsadócégének tartják). Kemal Kilicdaroglu török ellenzéki vezető éppen ezért ostorozni is kezdte Erdogant: miért amerikai céggel dolgoztat, amikor a két ország között ilyen pocsék a kapcsolat?

Erdogan bravúros választ adott a Reuters tudósítása szerint. “Ez az ember [mármint Kilicdaroglu] azzal akar minket sarokba szorítani, hogy egy tanácsadó cégről tesz fel kérdéseket, amelyet kizárólag azért fizetünk, hogy segítse gazdaságunk rendbetételét” – mondta az elnök pártja tagjainak. “Hogy ne adjunk neki többet erre esélyt, arra utasítottam minisztereimet, hogy többé ne vegyenek igénybe tanácsadást tőlük [a McKinsey-től]” – jelentette be Erdogan.

Privatbankar.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑