Cadmus fordítás Cadmus

Hivatalosan is heten indulhatnak az iráni elnökválasztáson

2021. 05. 26.

Körülbelül 590 jelentkezőből az iráni Őrök Tanácsa csupán hétnek az indulását hagyta jóvá a június 18-i elnökválasztáson, a kedden közzétett hivatalos listán öten a konzervatívok táborából kerültek ki.

Az indulók közt található a keményvonalasok jelenlegi favoritja, Ebrahim Raiszi, aki korábban Teherán főügyésze volt. Elemzők szerint a mérsékeltnek számító jelöltek eltávolítása egyértelműen neki kedvez. Raiszi 2017-ben már indult a választáson, ám akkor alulmaradt Haszan Róháni jelenlegi elnökkel szemben, aki – mivel letöltötte második mandátumát – a júniusi választáson már nem indulhat újra.

Raisziről azt tartják, hogy közel áll a legfőbb vallási és politikai vezetőhöz, Ali Hámeneihez, sőt, egyes sajtóhírek szerint akár Hámenei utódja is lehet.

A Tanács továbbá Mohszen Rezai, a Forradalmi Gárda korábbi parancsnoka, Szaíd Dzsalili, a Bécsben az iráni atomprogramról zajló tárgyalások iráni küldöttségének vezetője, Alireza Zakani, a törvényhozás korábbi képviselője, Amir Hosszein Gazizadeh, jelenlegi képviselő, Mohszen Mehralizadeh, Koraszán tartomány volt kormányzója és Abdolnaszer Hemmati, az iráni jegybank elnöke indulását hagyta jóvá.

A testület – a korábbi sajtóhíreknek megfelelően – nem hagyta jóvá egyebek közt a két legjelentősebb, mérsékelt politikusként számontartott jelölt, Esak Dzsahangiri jelenlegi alelnök és Ali Laridzsáni volt parlamenti elnök indulását, és elutasította Mahmúd Ahmadinezsád korábbi konzervatív elnök jelöltségét is.

A nagyszámú elutasításokkal kapcsolatban maga Raiszi is kétségét fejezte ki, Twitter-üzenetében leszögezve: egyeztetéseket folytat annak érdekében, hogy a választásokat minél szélesebb körben, “versenyképesebben” tartsák meg.

Az iráni alkotmány értelmében a jogtudósokból álló és az állam iszlám jellegén őrködő, 12 tagú Őrök Tanácsa felelős a választási jelöltek ideológiai alkalmassága és a rendszer iránti lojalitása megítéléséért. Vétójogával gyakorlatilag ez a testület dönti el, hogy ki indulhat választásokon Iránban.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑