Cadmus fordítás Cadmus

Hölvényi György lesz az EU libanoni választási megfigyelő missziójának vezetője

2022. 02. 25.

Hölvényi György európai parlamenti képviselőt, a KDNP politikusát nevezte ki Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős európai uniós főképviselő a május 15-re tervezett libanoni parlamenti választások uniós megfigyelői missziójának élére – tájékoztatott szerdán az Európai Külügyi Szolgálat sajtóközleménye.

Az EU a libanoni belügyekért és önkormányzatokért felelős minisztérium felkérésére döntött a választásmegfigyelési küldetésről. Hölvényi György megtisztelőnek nevezte a fontos megbízatást, és reményét fejezte ki, hogy a misszió munkája hozzájárul a libanoni demokratikus folyamatok további előmozdításához, a biztonság és a stabilitás megerősítéséhez a közel-keleti országban.

A képviselő a sajtóközleményben hangsúlyozta: alig várja, hogy a demokratikus értékek támogatása és védelme érdekében együttműködhessen valamennyi libanoni érdekelt féllel, köztük az állami hatóságokkal, a politikai pártokkal, a jelöltekkel, a vallási vezetőkkel és képviselőkkel, a civil társadalmi szervezetekkel, valamint a nemzeti és nemzetközi választási megfigyelőkkel.

Josep Borrell kiemelte: az EU elkötelezett a libanoni választási folyamat segítése mellett, jelentős pénzügyi, technikai és politikai támogatást nyújtva annak előkészítéséhez.

Az ország és az egész libanoni nép számára kulcsfontosságú, hogy valamennyi politikai erő konstruktívan vegyen részt a közelgő választásokon– hangsúlyozta.

A missziócsoport egy része, egy 10 főből álló szakértő csapat március végén érkezik a libanoni fővárosba, Bejrútba, míg április közepén 30 megfigyelő csatlakozik hozzájuk, akik a régiókból elemzik majd a politikai kampányt. További 40 elemző a választások napja körül kapcsolódik be a misszió munkájába, hogy figyelemmel kísérjék a szavazást és a szavazatszámlálást.

Május 15-én az EU libanoni diplomáciai képviseletéből toborzott tagok segítik majd az uniós küldetést. Az EU választási megfigyelési módszertanával összhangban a misszió a választások napja után 48 órával sajtótájékoztatót tart Bejrútban, közzétéve előzetes megállapításait. A teljes választási folyamat lezárását követően a misszió zárójelentést tesz közzé, amely tartalmazza a választási folyamat végső értékelését és a jövőbeli választások javítását célzó reformokra vonatkozó ajánlásokat. Ez lesz a negyedik alkalom, hogy az EU választási megfigyelő missziót küld Libanonba.

A közel-keleti országban tavaly szeptember óta a Nadzsíb Míkáti milliárdos üzletember vezette kormány van hatalmon, amely 13 hónapos belpolitikai patthelyzet után alakult meg. A bejrúti vezetés decemberben ígéretet tett az ENSZ-nek, hogy idén választásokat tartanak. Libanon 2019 óta súlyos politikai, gazdasági és pénzügyi válsággal küzd, amelyet súlyosbított a bejrúti kikötőben 2020 augusztusában történt, több mint kétszáz ember halálát és mérhetetlenül nagy anyagi károkat okozó robbanás.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑