Így hozná össze Katart és Szaúd-Arábiát Trump

Amerikai sajtóértesülés szerint a Fehér Ház “Camp David-stílusú” arab csúcsértekezletre készül a terrorizmus elleni harc keretében.

A republikánusokhoz közel álló Fox televízió értesülései szerint a Fehér Ház Szaúd-Arábia, Egyiptom és a Katar ellen bojkottot hirdetett további öt ország (Egyesült Arab Emírségek, Mauritánia, Bahrein, Mauritius és a Maldív-szigetek) részvételével rendezne csúcstalálkozót.

Már szervezik

Az értekezleten – melynek szervezése a Fox szerint már meg is kezdődött – a Katar körül kialakult feszültség enyhítésének lehetőségeit és a terrorizmus elleni harc módjait vitatnák meg. A Fox televízió által idézett fehér házi tisztségviselő szerint Donald Trump amerikai elnök “a hozzáállás megváltoztatását szeretné elérni és nemcsak Katar esetében”.

Az idézett tisztségviselő megfogalmazásában “Camp David-i pillanat van, ilyen helyzet, mint most, negyven éve nem volt”. Majd hozzátette: “most kell ütni a vasat, amíg forró”, Donald Trump múlt hónapban Szaúd-Arábiában az iszlamista szélsőségességről elmondott beszéde után.

A múlt

A közel-keleti és elsősorban is a palesztin-izraeli békesség megteremtését célzó Camp David-i megállapodást 1978-ban kötötték meg és 1979-ben írták alá az amerikai elnökök hétvégi rezidenciáján, a marylandi Camp Davidben. A megállapodást Jimmy Carter akkori amerikai elnök jelenlétében Anvar Szadat egyiptomi elnök és Menáhem Begin izraeli kormányfő írta alá.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑