Cadmus fordítás Cadmus

India kivonta és hazaszállította kandahári főkonzulátusának indiai személyzetét

2021. 07. 12.

India kivonta és hazaszállította az afganisztáni Kandahárban működő főkonzulátusán dolgozó indiai állampolgárokat a közelben dúló heves harcok miatt – közölte az indiai kormány vasárnap.

Mintegy ötven embert – köztük diplomatákat és a biztonsági szolgálat tagjait – szombat este vittek haza az indiai légierő egyik gépével Újdelhibe.

A döntést azon jelentések nyomán hozták meg, hogy a radikális iszlamista tálib lázadók előrenyomultak Afganisztán második legnagyobb városa, Kandahár felé.

Arindam Bagchi, a külügyminisztérium szóvivője közölte: a lépés ideiglenes jellegű, a helyzet stabilizálódásáig tart. A kandahári főkonzulátus a helyi személyzettel működik tovább, és felkészültek arra, hogy a kabuli indiai nagykövetségen keresztül adnak ki vízumot és látnak el egyéb konzuli szolgáltatásokat.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi erők kivonása a tervek szerint augusztus végére befejeződik be, ami bizonytalanságot kelt a háború sújtotta országban.

Az akadozó béketárgyalások közepette folytatódik a tálibok és az afgán kormány közötti konfliktus. Naponta érkeznek jelentések támadásokról és a tálib fegyveresek katonai előretöréséről. Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet csoportjai is aktívak.

A kabuli indiai nagykövetség júniusban figyelmeztette a indiai állampolgárokat, hogy legyenek óvatosak afganisztáni munkahelyükön és utazásuk során.

Indiának nincsenek katonái Afganisztánban, de tavalyi becslések szerint mintegy 1700 állampolgára dolgozott a közép-ázsiai országban bankokban, informatikai cégeknél, építőipari vállalatoknál, segélyszervezeteknél, az indiai kormány által támogatott projektben és ENSZ-missziók alkalmazásában.

Miközben a tálib lázadók Afganisztán tartományi fővárosai felé nyomulnak, a közösségi médiában olyan videók terjedtek el, amelyeken több fegyveresük játszótéren hintázik és csúszdázik.

A felvételen “Gyorsabban, gyorsabban, hű, hű!” – mondja egy tálib harcos, miközben filmezte, ahogy társai ide-oda lengenek a hintán. “Ez a park a miénk. Eddig ők (az afgán kormány tagjai) élvezték ezt, most rajtunk a sor”.

Egy másik klipben emberek nevetgélése hallatszik, amint egy férfi siklik lefelé egy élénkpiros spirálcsúszdán. Nem volt világos, hogy a videókat hol rögzítették, és hogy ugyanazt a csoportot mutatják-e játék közben.

Afgánok százai kommentálták a Twitter és a Facebook közösségi oldalon a felvételeket. Sokan azt írták, hogy a videók is azt bizonyítják, hogy a háború évtizedei megtagadták egy generációjától az ilyen egyszerű gyermekkori örömöket. Mások szerint afgánok milliói élnek félelemben, mert ezek a harcosok pusztító háborút folytatnak az országban.

A tálibok több mint száz körzetet vettek ellenőrzésük alá azóta, hogy a nemzetközi erők május 1-jén megkezdték kivonulásukat. A közelmúltban több tartományi főváros külterületén is támadásokat indítottak, de eddig az afgán biztonsági erők megakadályozták őket a terület ellenőrzésének átvételétől.

Joe Biden amerikai elnök pénteken megismételte, hogy az amerikai csapatok augusztus végéig befejezik katonai küldetésüket Afganisztánban.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑