Cadmus fordítás Cadmus

Indonézia intenzív megbeszéléseket folytat a mianmari hadsereggel és az ellenzékkel

Indonézia intenzív megbeszéléseket folytat a mianmari hadsereggel és az ellenzékkel, hogy ezzel hozzájáruljon az országban a katonai hatalomátvétel után kialakult helyzet rendezéséhez – jelentette be szerdán Retno Marsudi indonéz külügyminiszter.

A tárcavezető annak nyomán tartott sajtótájékoztatót, hogy Bangkokban találkozott thaiföldi hivatali partnerével, Don Pramudvinaival és a mianmari junta vezető diplomatájával, a külügyminiszteri tisztségben eljáró Vunna Maung Lvinnel.

“Mianmar lakosságát meg kell hallgatni” – mondta.

“Mindenkit önmérsékletre szólítunk és az erőszaktól való tartózkodásra (…), hogy elkerülhessük az áldozatokat és a vérontást” – jelentette ki Retno Marsudi, hozzátéve, hogy a lakosság biztonságát fenn kell tartani.

A Mianmart is tagjai közé soroló Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) országai közül Indonézia vállalta, hogy közvetít a mianmari konfliktusban. A mianmari tüntetők ugyanakkor attól tartanak, hogy a juntával folytatott bármilyen tárgyalás egyet jelent annak legitimálásával.

Mianmarban a hadsereg február 1-jén vette át erőszakkal a hatalmat, börtönzött be civil politikai vezetőket, de mindeddig nem tudta megakadályozni a mindennapos tüntetéseket és a polgári engedetlenségi mozgalmat. A rendőrség többször éles lőszerrel is a tömegbe lőtt, a demonstrációknak már több halálos áldozatuk van.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑