Cadmus fordítás Cadmus

Irakban a parlamenti képviselők negyede nő lett

2021. 10. 17.

A konfliktusok békés rendezését várják a női képviselők magas arányától az iraki parlamentben – mondta az iraki választásokon megfigyelőként részt vevő Hölvényi György, európai parlamenti képviselő a Magyarország segít című műsorban a Spirit FM-en.

A képviselő szerint az iraki választásoknak geopolitikai és belpolitikai szerepe is volt. De úgy látja, a tét valójában a siíta vagy a szunnita blokk megerősödése vagy gyengülése volt. Ez határozza meg, hogy milyen irányt vesz a következő évben az iraki politika.

Hölvényi szerint a választási eredményekből látszik, hogy „alacsony volt a választási részvétel aránylag, de azok, akik szavaztak, a centrumba húzó, kevésbé szélsőséges vallási csoportokat részesítették előnyben. A szélsőséges iszlám pártok meggyengültek. Ez meglepetés volt különben, az elemzők sem erre számítottak”.

Irakban egyébként csak egyénekre lehetett szavazni, pártokra nem és kikötés volt az is, hogy a parlamenti képviselők 25 százalékának nőnek kell lennie. Ez az arány még az uniós országok parlamentjeiben is ritkaság.

Hölvényi György elmondta: 2003-ban még másfél millió keresztény élt Irakban, jelenleg pedig mindössze 300 ezer a létszámuk. „A keresztény kisebbség őslakos Irakban és ha nem vigyázunk, akkor a keresztény kultúra el fog tűnni Irakból” – tette hozzá.

A 2015-ös menekültválság kezdetén néhány nap alatt 200 ezer iraki hagyta el az országot. „2015-ben elindult valami… Magyarország kórházat, iskolát épített, és a Hungary Helps is ennek köszönheti tulajdonképpen a születését” – mondta Hölvényi György, majd megjegyezte: az államtitkárságnak tulajdonképpen ez volt a próbaterepe.

ATV.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑