Cadmus fordítás Cadmus

Irán az afganisztáni Herátban dolgozó diplomatái biztonságának szavatolására szólította fel a tálibokat

Aggodalmát fejezte ki pénteken az iráni külügyminisztérium azzal kapcsolatban, hogy a radikális iszlamista tálib felkelők elfoglalták a perzsa állammal határos Herát afganisztáni tartomány székhelyét, egyúttal felszólította őket, hogy szavatolják a városban dolgozó iráni diplomaták biztonságát.

Szaíd Hatibzadeh iráni külügyi szóvivő közleményben tudatta, hogy folyamatos kapcsolatban vannak Irán heráti főkonzulátusával, amelynek alkalmazottai az épületben kerestek menedéket. A szóvivő aggodalmát fejezte ki az Afganisztánt sújtó erőszak fokozódása miatt, egyúttal felszólította a feleket, hogy “kíméljék meg az ártatlanok és a civilek életét”.

Irán attól tart, hogy megismétlődik az 1998-as mészárlás, amikor is a tálibok tíz iráni diplomatát gyilkoltak meg, továbbá megölték az IRNA iráni hírügynökség egyik tudósítóját, miután megostromolták Irán főkonzulátusát az észak-afganisztáni Mazari-Saríf városában. Az Afganisztán északi részén dúló harcok fokozódása miatt Irán csütörtökön ideiglenesen bezárta ottani főkonzulátusát, áthelyezve tevékenységét a fővárosba, Kabulba.

Herát Afganisztán harmadik legnagyobb városa Kabul és a déli Kandahár városa után, valamint az egyik legfőbb kereskedelmi központja, tekintve, hogy Iránnal és Türkmenisztánnal is határos.

Hoszein Szalami, az iráni Forradalmi Gárda főparancsnoka pénteken kijelentette: az Afganisztánnal közös határátkelők “teljes biztonságban” vannak. “A fegyveres erők teljes készültségben vannak, és éberen őrködnek az ország keleti határainál” – jelentette ki Szalami, aki szerint a határátkelők mindegyike az iráni fegyveres erők ellenőrzése alatt áll.

Afganisztánban a radikális iszlamista tálib felkelők májusban átfogó offenzívát indítottak a kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. A tálibok azóta nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket. A múlt péntek óta, egy hét alatt a 34 tartományi székhely felét elfoglalták.

Egy meg nem nevezett amerikai védelmi tisztségviselő a héten az amerikai hírszerzés adataira hivatkozva kijelentette: a tálibok harminc napon belül körülzárhatják a fővárost, és kilencven napon belül el is foglalhatják Kabult.

Ben Wallace, az Egyesült Királyság védelmi minisztere a brit BBC televíziónak nyilatkozva pénteken úgy vélekedett, hogy Afganisztán a polgárháború felé sodródik. “Britannia az 1830-as években rájött, hogy ezt az országot hadurak és tartományok és törzsek irányítják, és ha az ember nem eléggé elővigyázatos, akkor polgárháborúban találja magát” – fogalmazott a politikus.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑