Cadmus fordítás Cadmus

Irán engedményeket tett két amerikai-iráni kettős állampolgár ügyében

2022. 10. 02.

Elhagyhatja Iránt a 85 éves Baquer Namazi iráni-amerikai kettős állampolgár, fiát, Siamakot pedig elengedték a börtönből – jelentette be az ENSZ helyi idő szerint szombaton.

Az idősebb Namazi egészségügyi kezelés céljából utazhatott külföldre, miután António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította Ebrahim Raiszi iráni elnököt, hogy tegye lehetővé távozását.

Baquer Namazit, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) egykori tisztségviselőjét 2016 februárjában vették őrizetbe, amikor Iránba utazott, hogy kiszabadítsa fiát, Siamak Namazi iráni-amerikai üzletembert, akit 2015 októberében tartóztattak le.
2016 októberében kémkedésért mindkettejüket tíz év börtönbüntetésre ítélték.

Baquer Namazit 2020-ban elengedték, de egészségi problémái ellenére megtiltották neki, hogy elhagyja az országot.
“Hét év után először Siamak Namazi otthon van szüleivel Teheránban” – közölte a két férfi ügyvédje, Jared Genser.
Genser közleményében azt írta: ezek csak az első lépések, és nem tágítanak addig, amíg apa és fia végleg vissza nem térhetnek az Egyesült Államokba.
Washington üdvözölte Teherán döntését.

Ned Price amerikai külügyi szóvivő jelezte: erőfeszítéseik nem értek véget, és “nem nyugszanak, amíg ki nem szabadítanak minden jogtalanul bebörtönzött amerikait Iránban és másutt a világon”.

Az iszlám köztársaságban jelenleg két másik amerikai állampolgárt tartanak még fogva: Emad Sharqi befektetőt, aki tíz évet kapott kémkedésért, illetve Morad Tahbazt, akit óvadék ellenében szabadlábra helyeztek.

Irán jelezte: Namaziék szabadságáért cserébe azt várja, hogy felszabadítsanak hétmilliárd dollárt külföldön befagyasztott vagyonából. Az IRNA állami hírügynökség jelezte: Dél-Koreában visszatartott összegekről van szó.

Az iszlám köztársaság több tízmilliárd dollár befagyasztott vagyonnal rendelkezik számos országban, egyebek között Kínában, Dél-Koreában és Japánban. Az összegeket azt követően tették hozzáférhetetlenné, hogy Donald Trump előző amerikai elnök 2018-ban újra életbe léptette a szankciókat Teheránnal szemben.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑