Cadmus fordítás Cadmus

Irán figyelmeztette Washingtont és a tel-avivi bábkormányt

2023. 10. 23.

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter figyelmeztette vasárnap az Egyesült Államokat és Izraelt, hogy “ellenőrizhetetlenné” válhat a helyzet a Közel-Keleten, ha a két ország “nem vet azonnal véget a Gázában elkövetett emberiesség elleni bűntetteknek és népirtásnak”.

“A térség ma olyan, mint egy puskaporos hordó. Szeretném figyelmeztetni az Egyesült Államokat és az izraeli bábkormányt, hogy ha haladéktalanul nem vetnek véget a Gázában elkövetett emberiesség elleni bűncselekményeknek és népirtásnak, minden lehetséges, és a térség ellenőrizhetetlenné válik” – mondta az iráni külügyek irányítója Naledi Pandor dél-afrikai külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján Teheránban.

Hoszein Amirabdollahián figyelmeztetett, hogy “a konfliktus, a népirtás, a gázai és ciszjordániai lakosok elleni mészárlás és kényszerkitelepítés folytatásában minden számítási hibának súlyos következményei lehetnek a térségre és az agresszor országok érdekeire nézve”.

Pandor asszony felszólította a nemzetközi közösséget, hogy “szenteljen nagyobb figyelmet” a palesztinok sorsának a Gáza elleni “szégyenletes ostrom közepette”.

Irán üdvözölte a Hamász  palesztin szervezet október 7-i Izrael elleni támadását, de azt állította, hogy nincs köze hozzá.

Közben az orosz és az örmény külügyminisztérium bejelentette, hogy Szergej Lavrov orosz és Ararat Mirzoján örmény külügyminiszter hétfőn Iránba utazik, hogy a térségbeli kollégáikkal tárgyaljon.

Az IRNA hivatalos iráni hírügynökség azt jelentette, hogy az orosz, török, örmény, azeri és iráni külügyminiszter a Jereván és Baku közötti békéről fog tárgyalni az iráni fővárosban.

Örményország és Azerbajdzsán között igen feszült a viszony, amióta a múlt hónapban Azerbajdzsán villámhadműveletben térdre kényszerítette a többségében örmények lakta azeri beékelődést, Hegyi-Karabahot.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑