Irán kész fontolóra venni minden konstruktív erőfeszítést az atomalku megmentésére

Teherán gyenge lépésként értékeli az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodás vitarendezési mechanizmusának aktiválását, de kész fontolóra venni minden konstruktív javaslatot az atomalku megmentésére – közölte Abbász Muszavi külügyi szóvivő kedden.

„Az Iráni Iszlám Köztársaság, ahogy azt a múltban is tette, teljességgel kész támogatni minden olyan konstruktív erőfeszítést és jó szándékú megnyilvánulást, amely ennek a fontos nemzetközi egyezménynek a megmentésére irányul” – olvasható az iráni külügyi tárca honlapján közzétett közleményben.

„Az atomalku vitarendezési eljárását Irán valamivel több mint egy éve kezdeményezte, amikor Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter hivatalos levelet küldött a JCPoA (Joint Comprehensive Plan of Action) végrehajtásáért felelős Közös Bizottságnak. Most tehát semmi újdonság nem történt” – fogalmazott Muszavi. Hozzátette, hogy az európaiak cselekedete gyenge és passzív lépésnek minősül.

A teheráni vezetés kihágásai miatt Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság közösen elindította az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodás vitarendezési eljárását – közölte kedden a német külügyminisztérium. A tárca szerint Irán magatartása miatt nem maradt más választás, mint az ország nukleáris fejlesztési programjának korlátozásáról és ellenőrzéséről 2015-ben kötött többhatalmi megállapodásban (JCPoA) rögzített vitarendezési mechanizmus beindítása.

Hangsúlyozták: nyomatékosan felszólítják Iránt az egyezmény betartására és arra, hogy tartózkodjék az erőszaktól és a nukleáris fegyverek terjedése felé mutató lépésektől.

Az atomalku vitarendezési mechanizmusa szerint a vita tárgyát a megállapodásban részes országok és az EU képviselőiből álló Közös Bizottság elé terjesztik, és ha ez a testület nem tud dűlőre jutni az ügyben, a kérdés végső döntésre az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé kerül.

Oroszország nem látja indokoltnak a vitarendezési mechanizmus beindítását, mivel ez a lépés lehetetlenné teszi, hogy visszatérjenek az atomalku végrehajtásához – jelentette a TASZSZ hírügynökség a külügyminisztériumot idézve.

Moszkva szerint a három európai ország döntése meggondolatlan, csalódást és nyugtalanságot kelt.

„Nem zárjuk ki, hogy tovább bonyolítja a megállapodás körül kialakult helyzetet” – nyilatkozta a minisztérium egy közleményben.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑