Cadmus fordítás Cadmus

Irán: Nem segíti az amerikai beavatkozás az ukrán válság rendezését

2022. 02. 24.

Az Egyesült Államok és a NATO beavatkozása nem segíti elő a kelet-ukrajnai válság rendezését – jelentette ki szerdán Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter. „Aggaszt bennünket az Ukrajna körül kialakult válság. Az Egyesült Államok és a NATO destruktív tevékenysége miatt sajnálatos módon riasztó a helyzet a térségben” – mondta Amirabdollahián, akit az iráni állami televízió idézett.

Az Egyesült Államok és a NATO beavatkozása nem segíti az Oroszország és Ukrajna között kialakult válság rendezését – jelentette ki a tárcavezető. Egyben hangsúlyozta, hogy Teherán a konfliktus békés megoldását sürgeti.

A kelet-ukrajnai válságövezetben február 17-én mérgesedett el a helyzet az ukrán határ mentén történt orosz csapatösszevonások nyomán.

A szakadárok az utóbbi hónapok leghevesebb ukrán tüzérségi támadásairól számoltak be. Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság és Leonyid Paszecsnyik, a Luhanszki Népköztársaság vezetője a fokozott harctevékenység miatt február 18-án bejelentette a nők, a gyerekek és az idősek evakuálását Oroszországba. Másnap elrendelték az általános mozgósítást.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn este úgy döntött, hogy független államként ismeri el a két népköztársaságot, és békefenntartókat küld a szakadár területekre. Válaszul az Európai Unió, az Egyesült Államok és más nyugati országok újabb szankciókat léptettek életbe orosz bankokkal és személyekkel szemben.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑