Cadmus fordítás Cadmus

Irán: Svédország lépjen fel a Korán-gyalázásokkal szemben!

2023. 09. 24.

Irán vasárnap felszólította Svédországot, hogy lépjen fel a Korán-gyalázásokkal szemben, mielőtt új teheráni nagykövet kinevezését venné fontolóra.

A teheráni külügyminisztérium tájékoztatása szerint Hoszein Amirabdollahián iráni külügyi tárcavezető erről, illetve egy Svédországban fogva tartott iráni állampolgár szabadon engedéséről tárgyalt svéd hivatali kollégájával, Tobias Billströmmel New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának alkalmával.

“A nagykövetcserét illetően pozitív cselekedetet várunk Svédországtól a szent Korán kérdésében” – emelte ki Amirabdollahián. Hozzátette: elfogadhatatlannak tartja, hogy Svédország úgy védi saját értékeit, hogy közben fittyet hány kétmilliárd muszliméra.

Az utóbbi hónapokban Svédországban több olyan tüntetés is volt, amelyeken a muszlimok szent könyvének egy-egy példányát elégették vagy más módon meggyalázták. Ez komoly feszültséget idézett elő Svédország és a muszlim világ viszonyában. Ennek egyik vetülete volt, hogy Irán júliusban bejelentette: nem akkreditálja a Teheránba kinevezett svéd nagykövetet.

A svéd kormány elítélte ugyan a Korán-égetéseket, de hangsúlyozta a hazai szólás- és gyülekezési szabadság elsődlegességét.

Amirabdollahián egyben felszólította a stockholmi vezetést, hogy engedjék szabadon Hamid Núrit, egy iráni börtön volt igazgatóját, akit egyebek között nemzetközi jog elleni súlyos bűncselekmények és gyilkosságok miatt ítéltek el Svédországban.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑