Cadmus fordítás Cadmus

Irán szabadon engedi két lefoglalt görög tartályhajó legénységét

2022. 09. 13.

Irán beleegyezett, hogy szabadon engedi két görög tartályhajó személyzetét, amelyeket májusban foglalt le a Perzsa(Arab)-öbölben, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok lefoglalt egy iráni zászló alatt közlekedő tartályhajóról származó olajat Görögországban – közölte vasárnap a kereskedelmi hajók tengerészeinek görög szakszervezete (PENEN).

Az ügy feszültté tette Athén és Teherán viszonyát, miközben a feszültségek egyre nőnek Irán és az Egyesült Államok között.
A tartályhajó személyzetét lecserélik, lehetővé téve, hogy hamarosan visszatérhessenek származási országukba – közölte a PENEN szakszervezet honlapján közzétett nyilatkozatában. Egyelőre nem volt világos, hogy a két görög tartályhajót, az MT Prudent Warriort és a Delta Poseidont is útjára engedik-e – tette hozzá.

Az iráni külügyminisztérium egyelőre nem erősítette meg az információt.

A nyilatkozó azt mondta, hogy a legénység kiszabadítására irányuló erőfeszítések még mindig folyamatban vannak és haladnak.

“Úgy véljük, hogy a következő órákban vagy néhány napon belül pozitív eredmény születik” – mondta egy, a helyzetet ismerő görög tisztviselő. Úgy vélekedett, hogy a tartályhajók kiszabadítása hosszabb időt vesz igénybe, mint a személyzet cseréje.
Az iráni zászló alatt közlekedő Lana, korábban Pegas nevű tartályhajót áprilisban foglalták le Görögországban, és hónapokig tartották fogva. Az Egyesült Államok szankciók miatt elkobozta az olajrakományának egy részét.

A Lana olajának elszállítása arra késztette az iráni erőket, hogy májusban az öbölben lefoglaljanak két görög tartályhajót, és Iránba irányították, miután Teherán “büntetőintézkedésekre” figyelmeztetett Athénnal szemben.

A Lana, amelynek motorproblémái voltak, júliusban hivatalosan is kiszabadult. Azóta a görög Pireusz kikötőben horgonyoz, és visszaszerezte az Egyesült Államok által elkobzott olajszállítmányt, és várhatóan visszahajózik Iránba.

A Polembros shipping, az MT Prudent Warrior üzembentartója hétfőn közleményben tudatta, hogy a legénység tagjai szinte naponta kommunikálnak a családjukkal, és “jó egészségnek örvendenek, és jól bánnak velük”.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑