Cadmus fordítás Cadmus

Irán szerint néhány héten belül folytatódnak a tárgyalások

2021. 09. 22.

Néhány héten belül folytatódnak a tárgyalások a nagyhatalmakkal az iráni nukleáris programot szabályozó, 2015-ös hathatalmi megállapodás helyreállításáról – jelentette ki kedden Szaíd Hatibzadeh iráni külügyi szóvivő az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint.

“Minden találkozó előzetes egyeztetést igényel, továbbá a napirend előkészítése is szükséges. Mint korábban hangsúlyoztuk, a bécsi tárgyalások hamarosan, néhány héten belül folytatódnak” – mondta a szóvivő.

Az osztrák fővárosban április elején kezdődtek tárgyalások arról, hogy Irán és az Egyesült Államok is visszatérjen a 2015-ben kötött hathatalmi megállapodáshoz, amelynek értelmében Irán ígéretet tett arra, hogy korlátozza atomprogramját az ellene elrendelt nemzetközi szankciók fokozatos csökkentése, illetve feloldása fejében.

Az atomalkut 2018-ban az akkori amerikai elnök, Donald Trump egyoldalúan felmondta, azzal vádolva Iránt, hogy nem tartotta magát a megállapodásban foglalt kötelezettségeihez, egyúttal visszaállította a megállapodás értelmében eltörölt szankciókat Irán ellen. Teherán válaszul korlátozta az atomalkuból fakadó egyes kötelezettségeinek teljesítését.

Az egyeztetéseket szünet követte azután, hogy Iránban júniusban új elnököt választottak a keményvonalas Ebráhim Raiszi személyében, akit augusztusban iktattak be tisztségébe.

Bár Josep Borrellnek, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének hétfői közlése szerint a megállapodás részes felei – Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország és Oroszország – külügyminiszterei nem fognak közösen találkozni Iránnal az ENSZ-közgyűlés New York-i ülésszakán, Hatibzadeh szerint Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter egyénileg találkozik miniszterekkel.

Az iráni külügyminiszter New Yorkban találkozott német hivatali kollégájával, Heiko Maasszal, aki sürgette az iráni felet, hogy gyorsan térjen vissza az iráni nukleáris programról szóló tárgyalásokhoz. Maas elmondása szerint az Amirabdollahiánnal közös találkozóján világossá akarta tenni, hogy “kifutnak az időből”. “Továbbra is úgy hisszük, lehetséges, hogy a tárgyalásoknak pozitív végkimenetele legyen, de ezt nem hónapok, hanem a következő hetek alatt kell elérni” – jelentette ki a német külügyminiszter.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑